De valse start in de vaccinatiecampagne van de EU zorgt ervoor dat steeds meer lidstaten naar alternatieven zoeken om voldoende doses te bemachtigen.
In Italië wil de regio Veneto 27 miljoen vaccins aankopen buiten de gezamenlijke aankoopprocedure om. Hongarije is de eerste lidstaat die de Russische spuit besteld heeft, ondanks het feit dat Sputnik V nog niet goedgekeurd werd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Ook Kroatië kijkt nu naar het Oosten.
‘We hebben diplomatische contacten gelegd, zegt minister van Volksgezondheid Vili Beros op de openbare omroep HRT. ‘Dit ligt gewoon in lijn met de inspanningen van onze regering om een gratis vaccin te voorzien voor alle burgers’.
‘Iedereen zoekt zijn eigen pad’
Slechts twee criteria zijn van tel voor de Kroatische minister: doeltreffendheid en veiligheid. Wat de goedkeuring betreft zijn er volgens lokale media twee pistes: ofwel wacht Kroatië op groen licht van EMA, maar legt alvast een voorraad aan van het Russische vaccin om zo een Europese stormloop voor te zijn.
Indien de goedkeuring door de EU-regulator te lang op zich laat wachten, zou het Kroatische geneesmiddelenbureau Halmed zich al voorbereiden om een noodgoedkeuring uit te vaardigen.
‘Iedereen zoekt zijn eigen pad’, zei minster Beros daarover. Hij wou niet ingaan op hoeveel doses Kroatië van plan is om te bestellen. Volgens de Hongaarse nieuwswebsite Jutarnji zou het gaan om 1 miljoen eenheden, genoeg om een half miljoen Kroaten in te enten.
Slovakije en Tsjechië
Euractiv laat weten dat ook de Slovaakse regering gesprekken opstart om het Russische vaccin te bemachtigen. ‘Ik zie geen enkele reden waarom we het hier niet kunnen gebruiken. Als we Sputnik V nu al hadden, zouden miljoenen mensen zich kunnen laten vaccineren’, citeert het nieuwsmedium gespecialiseerd in EU-berichtgeving de Slovaakse premier Igor Matovič.
Eerder raakte bekend dat ook de Tsjechische premier Babis geneigd is Sputnik V te hamsteren om een voorsprong te hebben als het EMA het vaccin goedkeurt. Servië, een kandidaat-lidstaat van de EU, dient de entstof uit Moskou nu al toe aan zijn inwoners. Het land zou het vaccin zelfs gedeeltelijk beginnen te produceren op zijn grondgebied, tegen het einde van het jaar.
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen stelt zich intussen vragen bij de Russische ‘vaccindiplomatie’: ‘We vragen ons nog steeds af waarom Rusland miljoenen en miljoenen doses aanbiedt – in theorie! – terwijl het niet voldoende vooruitgang boekt bij het vaccineren van zijn eigen mensen’, zei ze woensdag op een persconferentie.
Voorlopig zijn er nog geen plannen om Sputnik V op te nemen in de gezamenlijke aankoopprocedure van de EU.