Santander wil Britse klanten in 2023 verbieden om geld naar cryptobeurzen te sturen om digitale munten mee te kopen.
Startschot voor verbod op crypto? Santander wil transfers naar cryptobeurzen blokkeren

Waarom is dit belangrijk?
Bepaalde banken in Europa zien nieuwe fintech zoals cryptomunten als een bedreiging voor hun eigen bestaan. Overschrijvingen naar cryptobeurzen worden dan ook geregeld beperkt door die instellingen om klanten zogezegd te beschermen voor fraude. De Spaanse bank Santander neemt nu het voortouw in de belegering van crypto.De details: Santander verstrakt vanaf midden november al de regels voor crypto. Maar vanaf volgend jaar wordt de kop er droogjes afgehakt.
- Vanaf 15 november geldt bij Santander in het VK en enkele andere Britse banken een maandelijkse limiet van 3.000 pond op overschrijvingen naar cryptobeurzen. Die transacties zullen ook een plafond van 1.000 pond per overschrijving kennen.
- Ergens in 2023, wanneer is nog niet bekend, zal het vervolgens alle transacties naar digitale handelsplatformen voor crypto blokkeren.
- De reden: Santander wil zijn Britse klanten beschermen voor cryptofraude. Een klassieke uitleg die blijft opgerakeld worden, ondanks de tegenwerping van experten dat transfers via blockchain uitzonderlijk traceerbaar zijn.
Cryptofanaat in Downing Street 10, of crypto’s sluipmoordenaar?
Opvallend want: Kersvers Brits premier Rishi Sunak is voorstander van verdere adoptie van digitale munten. Al gaat het mogelijk niet over de cryptomunten die een alternatief willen creëren voor fiatgeld.
- In April gaf Sunak als minister van Financiën de opdracht om een eigen NFT (non-fungible token) te creëren. Hij wou zo het VK op de kaart zetten als “wereldwijde hub voor technologie en investeringen in cryptoactiva”.
- Sunak is ook voorstander van de verdere bevordering en adoptie van fintech waaronder cryptomunten, stablecoins (digitale tokens die de koers van fiatgeld aanhouden) en digitale centrale bankmunten (CBDC’s).
- Die laatste digitale activa passen eigenlijk niet in het rijtje. Ze zijn niet gedecentraliseerd en worden enkel beheerd door centrale banken.
(bg)