Testvlucht ‘full stack’ Starship voorlopig afgelast: volgende poging “over een paar dagen”

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwe space race? Schrijf je dan nu via deze link in op Space Insider van ruimtefanaat Andrei Stiru en ontvang elke week de nieuwste weetjes over de ruimte in je inbox.

Vandaag zou de ‘full stack’ Starship, het toekomstige vlaggenschip van Elon Musks SpaceX samen met zijn booster, de Super Heavy, voor het eerst naar de ruimte gelanceerd worden. De lancering moest om 15.20 uur Belgische tijd van start gaan, maar werd voorlopig afgelast door drukproblemen. 

Waarom is dit belangrijk?

De raketten van SpaceX hebben een soort revolutie ontketend in de wereld van de ruimtevaart. Door het feit dat zij deels herbruikbaar zijn, zijn vluchten de voorbije jaren een stuk goedkoper geworden. Met Starship belooft het bedrijf daar een schepje bovenop te doen: de raket zal volledig herbruikbaar zijn en zal ladingen tot 150 ton in een baan rond de aarde kunnen plaatsen. 

In het nieuws: Starship, samen met de Super Heavy, wordt vandaag niet gelanceerd. De raket ging normaal gezien bijna een volledige baan rond de aarde maken en een zachte landing maken in de Stille Oceaan. De Super Heavy zou neerkomen in de Gold van Mexico. Door drukproblemen werd de lancering voorlopig afgelast.

  • Om 15.29 uur laat Elon Musk op Twitter weten dat de volgende lanceringspoging binnen enkele dagen zal plaatsvinden. “Veel geleerd vandaag, nu stuwstof aan het ontladen, over een paar dagen opnieuw proberen”, staat te lezen in zijn tweet.
  • Om 15.19 uur zei een woordvoerder van SpaceX dat het “minimaal 48 uur” zal duren voordat een lancering kan worden ondernomen. Tijdens die tijd zal de raket worden klaargemaakt voor een nieuwe poging. Een minuut later werd de aftelling onderbroken. Starship vliegt vandaag niet naar de ruimte.
  • Om 15.11 uur werd bekendgemaakt dat het drukprobleem dat eerder opdook vandaag niet opgelost zal raken. De lancering wordt vandaag geannuleerd en zal een ‘wet dress rehearsal’ worden (zie hieronder). De aftelling zal plaatsvinden tot 10 seconden voor de lancering, waarna de lancering wordt stopgezet.
  • Rond 15.03 uur Belgische tijd liet SpaceX weten dat er mogelijk een probleem is met de druk tijdens het laden van de brandstof. “We hebben nog altijd de optie om de aftelling tegen te houden en dit te behandelen als een ‘wet dress rehearsal'”, liet een woordvoerder van het bedrijf weten tijdens de livestream van de lancering. Tijdens een ‘wet dress rehearsal’ wordt heel het lanceringsproces overlopen, maar wordt dit stopgezet voor de raket effectief de lucht ingaat. Voorlopig blijft het SpaceX-team de brandstof laden.
  • Rond 13.40 uur Belgische tijd werd bekendgemaakt dat het laden van de brandstof is begonnen. Toen maakte SpaceX op Twitter bekend dat de lancering zal plaatsvinden om 15.20 uur. Eerder werd verwacht dat de lancering rond 15.00 uur zal plaatsvinden.
  • Om 14.35 uur Belgische tijd begon de officiële livestream van SpaceX. Die kon u hieronder bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=L5QXreqOrTA

Een korte samenvatting: Space watchers wachten al twee jaar op een orbitale testvlucht van Starship. Wat maakt de raket zo speciaal?

  • Als de testvlucht lukt, zal Starship de grootste raket zijn die ooit naar de ruimte ging. Starship zal in staat zijn ladingen tot maximaal 150 ton in een baan rond de aarde te plaatsen. In een niet-herbruikbare configuratie zou dat zelfs tot 250 ton kunnen zijn.
  • De raket en zijn booster, de Super Heavy, zullen volledig herbruikbaar zijn. Het huidige werkpaard van SpaceX, de Falcon 9, is niet volledig herbruikbaar. De tweede rakettrap gaat tijdens een lancering nog altijd verloren.
  • Starship moet binnen enkele jaren terug astronauten op de maan plaatsen tijdens de Artemis 3-missie. Uiteindelijk zal de raket ook mensen naar Mars brengen.
  • Ruimtevaart-experts denken hoe dan ook dat de raket de ruimtevaart zal democratiseren. SpaceX wil op termijn honderden lanceringen per dag uitvoeren. De raket moet ruimtetoerisme mogelijk maken, zal gebruikt worden om de grotere Starlink V2-satellieten in een baan rond de aarde te plaatsen en zal mogelijk zelfs gebruikt worden om tussen verschillende plaatsen op aarde te vliegen.
Meer