Starlink verkent de globe: Musks bedrijf zet eerste stappen in Afrika en Zuidoost-Azië

Elon Musk kan er prat op gaan dat zijn start-up Starlink nu officieel actief is op “alle zeven continenten” van onze planeet. De microsatellieten van de techmiljardair lijken ideaal voor veel landen die de snelheid van hun internetverbindingen willen verhogen. Krijgt hij daardoor in de toekomst het monopolie?

De oorlog in Oekraïne bleek voor enkele bedrijven, cynisch genoeg, een ware melkkoe. Denken we aan de firma’s uit de wapenindustrie, die goed boeren bij elk conflict. Maar de Russische invasie van Oekraïne leverde ook een positieve publiciteitsstunt op voor één bepaalde onderneming: Musks Starlink. De minisatellietfirma schoot Oekraïne te hulp in de begindagen van de strijd; hij verschafte in recordtijd Oekraïners toegang tot het wereldwijde internet. Dit ondanks Russische pogingen om het web in het Oost-Europese land lam te leggen.

Top voor plattelandsgebieden in landen met slechte verbindingen

Intussen lijkt Starlink zichzelf in de markt te zetten als beste internetservice-leverancier voor landen met gebrekkige verbindingen. Denken we dan aan de Filipijnen, waar de National Telecommunications Commission (NTC) op 26 mei de registratie heeft goedgekeurd van Starlink Internet Services Philippines. Dat is de dochteronderneming van SpaceX, die breedbandinternet via satelliet zal leveren aan de archipel.

In een verklaring zei de commissie dat zij de registratie van Starlink als “value-added service (VAS) provider” had goedgekeurd, waardoor het bedrijf “rechtstreeks toegang krijgt tot satellietsystemen, en breedbandinstallaties kan bouwen en exploiteren om internetdiensten aan te bieden”.

Verwacht wordt dat Starlink zal neerstrijken in dorpen en voorstedelijke gebieden, alsook in het Filipijnse platteland, waar nog geen of nauwelijks toegang tot het internet is. De internetpenetratie in de Filipijnen bedroeg in januari vorig jaar 67 procent (op 110 miljoen inwoners), volgens gegevens van DataReportal, een onafhankelijke gegevensverzamelaar.

Nigeria, Mozambique

Naast de Filipijnen heeft de start-up voor het eerst ook voet aan wal gezet in Afrika: zo meldden, enkele uren na de Filipijnse aankondiging, de landen Mozambique en Nigeria van zijn diensten gebruik te zullen maken. Dat bericht Space News.

Volgens de Nigeriaanse publicatie Nairametrics heeft Starlink een vergunning gekregen als Internet Service Provider (ISP), een categorie die ook ‘aardse’ telecombeheerders omvat, en zal de licentie pas over 10 jaar vernieuwd moeten worden. In Mozambique heeft de nationale regelgevende instantie INCM bevestigd dat zij sinds februari jongstleden met Starlink aan deze kwestie werkt.

“Een van de grote weddenschappen van Starlink is om tegen eind 2022 supersnel breedband te leveren aan het Afrikaanse continent, waardoor uitbreiding naar meer mensen en plaatsen mogelijk wordt, met de nadruk op plattelandsgebieden en andere gebieden die tot nu toe niet bediend werden”, aldus INCM in het persbericht.

Groeiend aantal Afrikaanse Internetgebruikers

Veel Afrikaanse landen hebben moeite om voldoende connectiviteit te bieden, terwijl de vraag naar internet exponentieel toeneemt. In Nigeria is 50 procent van de bevolking aangesloten, maar het aantal internetgebruikers is volgens de cijfers van DataReportal tussen 2020 en 2021 met 19 miljoen (+22 procent) gestegen. In Mozambique bedroeg de dekking in januari 2021 slechts 21,2 procent van de bevolking, maar ook daar nam het aantal internetgebruikers toe, ditmaal met 1,4 miljoen (+25 procent) tussen 2020 en 2021.

Het nieuws betekent dat het netwerk in een lage baan om de aarde “nu een vergunning heeft op alle zeven continenten”, wierp het Twitter-account van SpaceX op. Het bedrijf richt voor 2023 overigens nog meer van z’n pijlen op de Afrikaanse markt; hiermee zou het wel eens veel van z’n concurrenten voor kunnen zijn. Monopolie in de maak?

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20