Nationale staking treft vooral vervoer en industrie. “Dit maakt recessie alleen maar erger”

De nationale actie- en stakingsdag die de vakbonden vandaag organiseren, veroorzaakt sterke hinder bij belangrijke knooppunten van onze economie.

Dat zegt Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, na een bevraging onder zijn leden. De vakbonden zelf spreken van een geslaagde opkomst. Ze voeren actie voor meer koopkracht, een bijsturing van de loononderhandelingen en bijkomende ingrepen om de energiefactuur betaalbaar te houden.

Volgens Voka veroorzaakt de nationale staking vooral sterke hinder in de belangrijke zee- en luchthavens:

  • Het vliegverkeer is sterk verstoord. De luchthaven van Charleroi heeft zelfs alle vluchten geannuleerd.
  • De containerbehandeling in de havens ligt stil en ook de sluisdiensten ondervinden hinder. In het Gentse havengebied wordt een belangrijke toegangsweg volledig versperd door actievoerders.
  • In de industrie is in verschillende grotere bedrijven de productie stilgelegd, in de meeste bedrijven komt de productie echter niet in het gedrang. De leveringen worden op verschillende plaatsen tijdelijk tegengehouden.
  • Ook het openbaar vervoer en de dienstverlening van scholen en kinderdagverblijven zijn ernstig verstoord. De NMBS schatte vooraf in dat maar 1 op de 4 treinen zou rijden.
  • Bij Bpost is ruim een derde van de postkantoren gesloten en loopt de postuitreiking wellicht vertraging op.

“Koopkracht van morgen op de helling”

De werkgevers spreken van een “roekeloze” en contraproductieve actiedag. “Deze stakingsdag maakt de recessie erger en diept de crisis verder uit. Op die manier zetten de actievoerders de koopkracht van morgen op de helling”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.