Het Gentse stadsbestuur maakte woensdag bekend dat minstens de helft van de eetstanden die ze uitbesteden tijdens de Gentse Feesten voortaan vegetarische maaltijden moet aanbieden. Op die manier wil de stad de ecologische impact van de Feesten naar omlaag brengen. Maar de beslissing doet heel wat stof opwaaien. Bij velen wekt het de indruk dat het stadsbestuur te ver gaat in hun bemoeizucht.
15 van de 31 standen veggie
Woensdag kondigde Gents schepen van Feesten Bram Van Braeckevelt (Groen) aan dat de stad heeft beslist de helft van de vergunde eetstanden voortaan te laten inrichten met een vegetarisch aanbod. Ook nieuw is een korting op de standkosten voor alle kandidaat-uitbaters die minstens 50 procent producten met een fair-tradelabel verkopen.
Concreet wil dat zeggen dat 15 van de 31 eetstanden die de stad zelf uitbesteed voortaan geen vleesproducten meer mogen serveren. Daarmee zullen er voortaan 5 extra vegetarische eetstanden zijn op de Gentse Feesten, sinds 2017 moest namelijk een derde van die eetstanden al vegetarische maaltijden aanbieden. “Met deze beslissing willen we de Gentse Feesten duurzamer maken, de ecologische voetafdruk verkleinen en het dierenleed verminderen”, zegt Van Braeckevelt aan Het Nieuwsblad.
“Regelneverij”
Het nieuws dat de helft van de voedselstanden op de Gentse Feesten voortaan een vegetarische maaltijd moet aanbieden, gaat er bij velen niet in. “Laat ons hopen dat de botram mee uuflakke als deel van ons Gents cultureel erfgoed nu ook geen slachtoffer gaat worden van nog maar eens een nieuwe portie regelneverij”, schrijft Gents N-VA-kopstuk Anneleen Van Bossuyt op Twitter als reactie op het nieuws.
Ook nationaal secretaris bij de N-VA, Louis Ide, deelt op Twitter zijn ongenoegen: “Ik weet alvast hoe ik mijn Gentse Feesten zal vieren: in mijnen hof, daar hebben die groene doctrinairen alvast niks te zeggen”, zegt Ide met eronder een GIF van een geroosterd varken op een spit.
Ook Vlaams Belang Gent hekelt de beslissing als een “groen pestbeleid”. Het zijn dus vooral de Gentse groenen die de volle laag krijgen over de beslissing, maar er wordt ook naar de liberalen in het stadsbestuur gewezen. Die zouden te veel buigen voor Groen, en zo het liberale gedachtegoed van keuzevrijheid laten varen. “Nu staat het helemaal vast: met een liberale burgemeester van Open Vld maakt Gent zijn groene belofte helemaal waar”, schrijft voormalig Gents N-VA-kopstuk Siegfried Bracke op Twitter.
Ook Edmond Cocquyt en Nicolas Marichal, uitbaters van het legendarische “botramkot” op de Vlasmarkt, reageren op de heisa in Het Laatste Nieuws. Volgens hen wordt de consumptie van vlees in een verdomhoekje geduwd. Nochtans is er niks onverantwoord aan hun pleinwerking: “Wij werken bovendien lokaal. Onze varkens komen uit de Vlaamse Ardennen, de Filliers van ons Druppelkot uit Deinze, en de mosterd en het brood van op de Groentemarkt. Dat is zò korte keten dat we zelfs geen velo nodig hebben om er om te gaan, we kunnen gewoon te voet gaan”, zegt het duo aan Het Laatste Nieuws.
Hoofdvlees nog niet van tafel
Tegelijkertijd duiken er ook veel verdedigers van het beleid op. Die zien er helemaal geen graten in dat de helft van de standen vegetarische maaltijden zal aanbieden. Uiteraard zijn de bezoekers nog steeds vrij om zelf te kiezen waar ze hun eten zullen aankopen. Daarbovenop gaat het enkel om de standplaatsen die de stad zelf uitbaat, volgens verdedigers is de stad dan ook vrij te kiezen welke voorwaarden ze daaraan koppelen. Zoals eerder vermeld gaat dat om 31 locaties die de stad via een veiling aan de hoogste bieder verhuurt.
De Gentse pleinen, die elk door verschillende organisaties worden ingevuld, zijn dus nog steeds vrij om hun aanbod te kiezen. Hetzelfde geldt voor alle horecazaken in de stad. Liefhebbers van de traditionele botram mee uuflakke (een boterham met hoofdvlees en mosterd, red.) op de Vlasmarkt kunnen daar dit jaar dus nog steeds van genieten.
(jvdh)