Sleurs zet stap opzij in Gent: Van Bossuyt moet zwalpend N-VA redden

Verrassing op de nieuwjaarsreceptie van de Gentse afdeling van N-VA. Elke Sleurs zette er een stap opzij en gaf het lijsttrekkerschap door aan Europarlementslid Anneleen van Bossuyt. Ze zal speciaal voor de verkiezingen verhuizen naar Gent.

De Gentse N-VA slaat een nieuw weg in. Nadat vorig jaar eerst Siegfried Bracke plaats moest ruimen voor Elke Sleurs, zet nu ook die laatste weer een stap opzij. Interne problemen zorgen ervoor dat ook Sleurs niet meer kan aanblijven als lijsttrekker. Haar plaats wordt ingenomen door Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt, die speciaal voor de verkiezingen zal verhuizen naar Gent om er de lijst te trekken voor N-VA. Binnen de partij wordt met opluchting gereageerd op de aankondiging.

Wie is Van Bossuyt?

Anneleen Van Bossuyt is sinds 2015 Europees parlementslid voor N-VA en is sinds vorig jaar voorzitster van de commissie Interne Markt en Consumentenbescherming in dat Europese Parlement. De 38-jarige Van Bossuyt woont momenteel echter wel nog in Melle en zal dus naar Gent moeten verhuizen. “Ik ben misschien een buitenstaander voor de lokale politiek, maar ik ken onze mooie stad door en door. Ik ga me inwerken en wil dan snel met frisse, concrete ideeën komen”, reageert ze.

Slag in het gezicht van Bracke

Siegfried Bracke kreeg een tijd geleden maar de voorlaatste plaats op de lijst toebedeeld van Elke Sleurs. Een slag in het gezicht voor de voormalige topman van N-VA in Gent. Bracke weigerde en zo kwam de lokale afdeling in een patstelling terecht. Want als hij zich moet laten vernederen, dan bedankt hij voor deze kiescampagne, zo gaf Bracke aan. Op menselijk vlak ging het duidelijk niet meer tussen de twee. De breuk binnen N-VA was zo groot dat er een bemiddelaar moest uitgestuurd worden om de gemoederen te bedaren. Matthias Diependaele moest helpen de plooien glad te strijken. Zowel Sleurs als Bracke zetten nu dus een stap opzij. Met de aanstelling van Van Bossuyt als nieuwe lijsttrekker wil N-VA zo Bracke en Sleurs weer op één lijn krijgen. Beiden zullen ze nog op de lijst staan in Gent, maar dus niet meer als lijsttrekker.

“Sterke karakters”

Sleurs had het er duidelijk moeilijk mee. In haar nieuwjaarsspeech moest ze de tranen bedwingen. “Politiek is een zaak van mensen”, klonk het, “en binnen onze partij zitten er sterke karakters.” Sleurs is ondanks de strubbelingen binnen de partij wel optimistisch over de kansen van N-VA: “Gent heeft een nieuwe wind nodig, en Anneleen kan dat belichamen.” Het is duidelijk dat N-VA in Gent een nieuwe weg wil inslaan met Van Bossuyt.

Meer