Stad Barcelona mag woningen die 2 jaar leegstaan overnemen tegen de helft van hun marktwaarde

De stad Barcelona gaat woningen die langer dan twee jaar leegstaan overnemen tegen de helft van hun marktwaarde. Het stadsbestuur wil die woningen dan verhuren aan gezinnen in de lagere inkomensklasse.

De woningdienst van de Catalaanse stad heeft deze week in dat verband 14 bedrijven per brief verwittigd. Ze krijgen nog 30 dagen om een huurder te vinden. Gebeurt dat niet dan worden de woningen opgevorderd en krijgen de eigenaars een compensatie die overeenkomt met de helft van hun huidige marktwaarde. De betrokken bedrijven riskeren ook nog eens boetes tussen de 90.000 en 900.000 euro.

Al in 2016 had de deelstaat Catalonië maatregelen geïntroduceerd om de leegstand van appartementen tegen te gaan. In de stad Barcelona zelf, maar ook in omringende gemeenten, mogen de overheidsdiensten eigendommen overnemen die langer dan twee jaar leegstaan. Het volstaat daarvoor te bewijzen dat er de voorbije 2 jaar amper of geen verbruik van water en elektriciteit is geweest. Dat vermijdt ook dat eigenaars van een occasionele vakantiewoning in de problemen komen.

De woningen mogen dan aan gezinnen met lage inkomens worden doorverhuurd voor een periode tussen vier en tien jaar, alvorens ze aan de eigenaar worden teruggegeven. Tot nog toe is van deze maatregelen slechts sporadisch gebruik gemaakt.

Maar dankzij een amendement aan de bestaande wet kan de Generalitat de Catalunya de leegstaande woningen vanaf nu gewoon kopen.

Verwaarlozing leidde tot grote leegstand

De implosie van de Spaanse vastgoedmarkt in de nasleep van de financiële crisis van 2008 heeft bedrijven die veel vastgoed bezaten ertoe genoopt hun eigendommen nog amper te onderhouden in afwachting van betere tijden. Die verwaarlozing heeft tot grote leegstand geleid. In sommige wijken zijn zulke woningen ‘narcopisos’ geworden, waar drugshandelaars en hun klanten drugs verkopen en gebruiken (foto boven).

De nieuwe wet richt zich voorlopig enkel op eigendommen van mensen of bedrijven die verschillende woningen bezitten. Volgens een woordvoerder van de stad is het niet de bedoeling om te onteigenen. Wel om eigenaars ertoe aan te zetten de betrokken panden te verhuren. De stad Barcelona probeert ondertussen de maatregel verder te verstrengen. Als dat lukt wordt de tijdslimiet voor onteigening teruggebracht van 24 tot 6 maanden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20