Hoe krijgen we de Belgische overheidsfinanciën weer op orde? Die kwestie komt hopelijk aan bod tijdens de campagne voor de verkiezingen in 2024, want een rapport van de KBC-studiedienst bevestigt dat België bij ongewijzigd beleid tegen de muur gaat knallen.
Staatsschuld dreigt nergens in EU zo snel te stijgen als in België: “Harde sanering dringt zich op”

Waarom is dit belangrijk?
De Belgische staatsschuld flirt met de kaap van 600 miljard euro en de schuldgraad komt dit jaar naar verwachting uit op 106 procent van het bbp, een van de hoogste cijfers in Europa. Maar nog verontrustender: zonder ingrijpen wordt België het EU-land met de sterkste stijging van de schuldgraad tussen 2022 en 2028, zo waarschuwt KBC-econoom Johan Van Gompel.In het nieuws: Een zoveelste alarm over de belabberde overheidsfinanciën. De KBC-studiedienst becijferde op basis van IMF-gegevens dat nergens in de EU de schuldgraad zo snel gaat stijgen als in België. Bij ongewijzigd beleid stevent België af op een schuldgraad van bijna 120 procent van het bbp in 2028, terwijl het EU-gemiddelde net afstevent op een daling, tot ruim 80 procent.


Uitgelegd: Schijn bedriegt. Na de piek in 2020 ging de Belgische schuldgraad lager in 2021 en 2022, maar dat was vooral te danken aan een gunstig prijzeneffect:
- De schuldgraad is de verhouding tussen de schuld en het bruto binnenlands product. Nu ging dat (nominale) bbp er in 2021 en 2022 sterk op vooruit door het prijzeneffect als gevolg van de forse inflatie-opstoot.
- Door het spel van teller en noemer ging de schuldgraad telkens lager, zelfs al ging in 2021 de schuld in miljarden euro’s uitgedrukt nog flink hoger. Maar dat feestje is bijna voorbij. De Belgische schuldgraad zal vanaf dit jaar weer beginnen op te lopen, voorspelt Van Gompel.
“Harde sanering”
De gevolgen: Een pijnlijke sanering vanaf 2024 lijkt onafwendbaar, zegt de KBC-econoom, zeker als de Europese Commissie na de aangekondigde hervorming van de begrotingsregels straks streng gaat optreden.
- “Het ziet ernaar uit dat de nieuwe Europese begrotingsregels België sowieso tot een harde sanering zal dwingen”, voorspelt hij in het rapport. “Voor België zouden de nieuwe regels een forse sanering impliceren van zo’n 0,8 procent van het bbp per jaar.”
- Dat zou neerkomen op een slordige 4,5 à 5 miljard euro per jaar die de volgende regering zal moeten besparen. “Om de nodige sanering te doen slagen, zal meer begrotingsdiscipline nodig zijn dan in het verleden het geval was”, waarschuwt Van Gompel nog.
(ns)