Spotify wil uitbreiden naar ruim 85 extra landen

Isopix

Spotify wil de wereld veroveren en om dat te doen gaat de streamingdienst uitbreiden naar ruim 85 extra landen. Door die uitbreiding moet Spotify onder meer 36 nieuwe talen toevoegen aan de app.

De uitbreiding betekent bijna een verdubbeling van het aantal gebieden waar Spotify reeds beschikbaar is. Het streamingplatform heeft de uitbreidingsplannen bekendgemaakt tijdens een streamevenement met onder meer Justin Bieber, prins Harry en Meghan Markle.

155 miljoen betalende gebruikers

Spotify heeft in de eerste plaats zijn zinnen gezet op de ontwikkelingslanden. Door het streamingplatform beschikbaar te maken in landen in Azië, Afrika, de Stille Oceaan en het Caribisch gebied kan Spotify miljarden nieuwe zieltjes voor zich winnen.

De komende dagen wordt Spotify gelanceerd in onder meer Nigeria, Tanzania, Ghana, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Bhutan, Samoa, Jamaica, Bahamas en Belize. ‘Deze stappen vertegenwoordigen de breedste marktexpansie van Spotify tot nu toe’, aldus het streamingplatform. Na de uitbreiding zal Spotify beschikbaar zijn in meer dan 170 landen.

Spotify zag in 2008 het levenslicht en telt intussen 345 miljoen actieve maandelijkse gebruikers in 95 landen. Daarvan hebben 155 miljoen gebruikers een betalend abonnement.

Podcasts

Het bedrijf gaat ook enkele nieuwigheden introduceren. Zo komt er een markt voor podcastadvertenties, waarbij adverteerders toegang tot een netwerk van exclusieve en onafhankelijke podcasts krijgen aangeboden met een publiek zowel binnen als buiten Spotify. Voorts komt er een test met betalende podcasts.

Spotify zet al een tijdje in op podcasts. Er kunnen al 2,2 miljoen podcasts beluisterd worden via de app, waaronder The Michelle Obama Podcast en de podcast van prins Harry en Meghan.

De uitbreiding van Spotify komt niet toevallig. Het streamingplatform krijgt almaar meer concurrentie van grote techspelers, zoals Apple, Amazon en Google. Die hebben de afgelopen jaren hun eigen streamingdiensten gelanceerd.

De grootste concurrent van het bedrijf is waarschijnlijk Apple Music. Spotify vecht momenteel een juridische strijd uit met de techgigant. Spotify vindt het niet eerlijk dat het Apple een commissie moet betalen wanneer gebruikers zich abonneren en betalen voor de dienst via de App Store. Het bedrijf diende in maart 2019 een klacht in bij de Europese Commissie. Het onderzoek loopt nog. Er is ook een juridische strijd gaande tussen Apple en Epic Games voor die reden.

Lees ook: