Spotify patenteert technologie die uw stem en achtergrondgeluiden opneemt

De audiostreamer Spotify heeft goedkeuring gekregen om gebruikers hun stem en achtergrondgeluiden op te nemen en zo betere suggesties te geven. Het patent voor de technologie werd aangevraagd in 2018 en twee weken geleden goedgekeurd.

Het nieuws wordt naar buiten gebracht door het muziekmagazine Pitchfork, dat de hand kon leggen op de aanvraag. In het document legt Spotify uit dat het op dit moment een boomstructuur met artiesten, genres en andere kenmerken gebruikt om gebruikers de muziek te geven die ze willen.

‘Maar wat we echt nodig hebben is een hele andere manier om mensen hun smaak te capteren en dan in het bijzonder één waarbij de persoon zelf niets meer moet ingeven of aanduiden’, klinkt het. Daarvoor wil Spotify dus eventueel een technologie gebruiken die ‘de intonatie, nadruk, ritme en woorden’ van mensen capteert en zelfs zou kunnen bepalen wat uw emotionele staat, geslacht, leeftijd en accent is. En op basis van de achtergrondgeluiden kan Spotify weten of u alleen bent of niet.

‘Geen nieuws te melden’

Het is op dit moment niet duidelijk of Spotify de technologie ook effectief wil gebruiken. Het gebeurt namelijk wel vaker dat bedrijven dingen patenteren waar ze uiteindelijk niets mee doen.

Een woordvoerder reageert donderdag aan Pitchfork: ‘Spotify heeft aanvragen lopen voor honderden patenten en we blijven er indienen. Sommigen worden gebruikt in producten, anderen dan weer niet. Het is onze ambitie om de best mogelijke audio-ervaring te creëren, maar we hebben nu geen nieuws te melden.’

Lees ook:

Meer