Spotify treft maatregelen: extra informatie bij podcasts over coronavirus

Spotify heeft maatregelen getroffen om de verspreiding van valse informatie over het coronavirus via het platform in te perken. Vorige week kwam zanger Neil Young al naar buiten met het nieuws dat hij zijn muziek van de streamingdienst zou verwijderen, omdat Spotify vrij spel geeft aan podcastmakers die desinformatie over het virus willen verspreiden. Dit weekend volgde ook zangeres Joni Mitchell dat voorbeeld. Nu beslist het muziekplatform dus om er iets aan te doen.

De podcast die in het slechtste daglicht staat is die van Joe Rogan. De Amerikaanse presentator zou in zijn afleveringen van The Joe Rogan Experience de luisteraars meermaals aanzetten tot het geloven van complottheorieën en andere desinformatie over het coronavirus. Daarmee gingen artiesten als Neil Young en Joni Mitchell dus niet akkoord, waardoor ze eisten dat Spotify hun muziek van de dienst zou halen. Nu heeft de streamingdienst beslist om er iets aan te doen en een link naar corona-informatie bij iedere podcast over dat onderwerp te plaatsen.

Desinformatie

Het verhaal begon vorige week toen zanger Neil Young in een brief aan Spotify schreef dat het zou moeten kiezen tussen zijn muziek en de podcast van Joe Rogan. Hij ging niet akkoord met de desinformatie die vaak in de podcasts werd gedeeld, en wou hiermee zijn ongenoegen uiten. Afgelopen zaterdag liet ook zangeres Joni Mitchell een statement op de wereld los. “Ik heb besloten om al mijn muziek van Spotify te halen. Onverantwoordelijke mensen zijn leugens aan het verspreiden en die leugens kosten levens”, stond er op haar website te lezen.

Uiteindelijk reageert Spotify nu met een aantal maatregelen tegen eventueel fake news. Dat maakte het bedrijf bekend via een blogbericht. “Wij werken momenteel aan een content advisory (een soort inhoudsadvies) bij iedere podcast over Covid-19. Dat advies zal luisteraars doorverwijzen naar een betrouwbare bron, waar ze het laatste nieuws over het virus kunnen vinden. Die bron zal data, wetenschappelijke info en up-to-date uitspraken van wetenschappers, academici en gezondheidsinstanties van over de hele wereld bevatten.”

Joe Rogan

Of die update genoeg zal zijn om iedereen te overtuigen, dat moet nog blijken. Volgens NOS vindt podcastmaker Joe Rogan het alleszins geen slecht idee. “Tuurlijk. Voeg het maar toe. Het is niet mijn bedoeling om desinformatie de wereld in te sturen. Ik wil alleen maar met mensen praten”, klonk het. De afleveringen van The Joe Rogan Experience zullen dus gewoon doorgaan. Of Neil Young en Joni Mitchell na deze aanpassing nog zullen terugkeren naar het platform, valt nog af te wachten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.