Spektakel op de oliemarkten: vat olie op 24 uur 24 procent duurder

Olie kende donderdag haar grootste dagstijging ooit, nadat president Trump zei dat hij zich in de impasse zou mengen tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Amerikaanse olie (WTI) steeg op de Amerikaanse markt met 23,8% tot 25,22 dollar per vat.  Toch blijft olie nog steeds 60 procent goedkoper dan begin dit jaar.

Dalende olieprijzen zijn een gevolg van de coronaviruspandemie die de economische activiteit wereldwijd heeft stilgelegd. Eerder deze maand waren Saoedi-Arabië en Rusland er binnen OPEC+ niet in geslaagd een akkoord te vinden om de productie verder aan banden te leggen om zo de prijzen onder controle te houden. Beide landen besloten dan maar de markten met olie te gaan overspoelen, in een poging om de Amerikaanse producenten van schalieolie uit de markt te duwen. Zowel de Russen als de Saoedi’s denken dat de VS op langere termijn meer schade zullen ondervinden van lage prijzen. Net omdat hun kost om een vat olie te produceren een pak hoger ligt dan in Rusland en Saoedi-Arabië.

Trump zei ‘dat de huidige situatie verwoestend is voor Rusland, omdat hun ganse economie afhankelijk is van de olie-export. Ook voor de Saoedi’s is het slecht. Op het juiste moment zal ik me ermee bemoeien.’

Maar de prijzenoorlog is vooral vernietigend voor de Verenigde Staten zelf. De productie van schalie-olie heeft een marginale kost van om en bij de 55 dollar per vat. Analisten zien nog weinig toekomst voor de Amerikaanse olie-industrie, indien Rusland en Saoedi-Arabië niet van hun positie afwijken. De Russen zeiden eerder al dat ze een lage olieprijs 6 tot 10 jaar kunnen doorstaan. Volgens de Wall Street Journal bekijken Texaanse regelgevers of ze de productie tijdelijk kunnen verminderen om te compenseren voor de grote verliezen. Zo’n ingreep heeft sinds de jaren 1970 niet meer plaatsgevonden.

‘Olie-oorlog verre van over’

Het Saoedische staatsbedrijf Aramco wil de productie de komende maanden op een recordniveau van 12,3 miljoen vaten per dag houden. Wel verrasten de Saoedi’s donderdag de markt door de kortingen die ze klanten bieden op vervoerkosten te reduceren.

Toch is deze oorlog verre van voorbij, zegt Bart Melek, hoofd grondstoffenstrategie bij TD Securities, tegenover het persagentschap Bloomberg. De covid-19-crisis heeft de vraag met 10 tot 11 miljoen vaten per dag doen afnemen.

Eerder deze week stelde de zakenbank Goldman Sachs haar prognose voor een vat olie naar beneden toe. De bank ziet een prijs tussen 20 en 22 dollar per vat in het tweede kwartaal.


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20