Spanningen in Oekraïne steeds grotere gevolgen voor wereldeconomie

De Verenigde Staten sturen de ene waarschuwing na de andere over een immanente invasie van Rusland in Oekraïne de wereld in. Dat heeft zijn gevolgen voor de beurzen en zeker de oliemarkt. De grens van 100 dollar per vat ruwe olie komt steeds dichterbij.

Aandelenindexen reageerden geschrokken nadat de Amerika vrijdag beweerde dat een invasie van Rusland in Oekraïne zeer nabij is. De Dow Jones Inustrial Average verloor zo’n 1,4 procent. De S&P 500 en de Nasdaq verloren respectievelijk zo’n 1,9 en 3 procent. De Bel20 hield het verlies beperkt tot 1 procent.

“Olieprijzen zullen hard pieken en dan dalen”

Opvallender zijn de stijgingen van de olieprijzen. Ruwe olie-futures koersen met zo’n 4,5 procent hoger en staan nu op het hoogste niveau in bijna acht jaar. De prijs van een vat ruwe olie komt daarmee heel dicht bij de 100 dollar te staan.

“Ik denk dat als er een oorlog uitbreekt tussen Rusland en Oekraïne, de prijs van 100 dollar per vat bijna verzekerd zal zijn”, vertelde Phil Flynn, marktanalist bij Price Futures Group, aan de website MarketWatch.

Flynn verwacht “dat we hard zullen pieken en dan dalen”. “Olievoorraden zijn al krap”, verwijzend naar een rapport van het Internationaal Energieagenstchap (IEA) van vrijdag. En een escalatie van het conflict zou het aanbod alleen maar verder verstoren.

De stijgende olieprijzen duwen investeerders steeds meer in de richting van obligaties. Ook veilige activa zoals goud blijven het goed doen.

“Energie is een waardeloos wapen, maar wordt steeds gebruikt”

De nu al verhitte gasmarkt in Europa zou verder kunnen ontsporen. Van al het gas dat in Europa verbruikt wordt, komt ruim een derde van Rusland. Oekraïne is bovendien een doorvoerland voor gas voor Slowakije, Oostenrijk en Italië.

Rusland zou andere aanvoerroutes voor olie en gas naar Europa kunnen afsnijden, haalt Nikos Tsafos, van het Center for Strategic and International Studies in de VS, aan in een opiniestuk. “De geschiedenis leert ons dat energie een waardeloos wapen is om politieke doelen te bereiken, maar het kan nog steeds worden gebruikt”, schrijft Tsafos. “Het lijdt geen twijfel dat Rusland bijzonder onbehulpzaam is geweest bij het aanpakken van de paniek die de markt heeft overspoeld.”

Een andere olifant in de Europese kamer is Nord Stream 2, een gigantische gaspijpleiding die Rusland met Duitsland verbindt. Die is gereed voor gebruik, maar er heerst nog veel aarzeling om het gas er effectief door te laten stromen.

De Amerikaanse president Joe Biden is absoluut geen fan van het project. Hij beweerde deze week dan ook dat, mocht Rusland Oekraïne binnenvallen, de VS de inwerkingtreding van het project zou verhinderen.

(lb)

Meer