Nord Stream 2 pas deze zomer ten vroegste in gebruik

Nord Stream 2, de gaspijpleiding die tussen Rusland en Duitsland loopt, zal niet meteen een goedkeuring voor operatie krijgen. Dat liet de voorzitter van de Duitse toezichthouder (Federaal netwerkagentschap), Jochen Homann, weten aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Homann zei dat “verdere stappen ontbreken” voordat een in Duitsland gevestigde dochteronderneming, Gas for Europe GmbH, die door de Russische eigenaar Gazprom is opgezet, in het handelsregister kan worden opgenomen. “Een afronding zal waarschijnlijk niet in de eerste helft van het jaar mogelijk zijn.”

Politieke of militaire strategie

Het project werd al in eind september vorig jaar voltooid, maar geopolitieke moeilijkheden zorgden ervoor dat er nog steeds geen gas door de pijplijn vloeit. De spanningen met Oekraïne escaleerden sinds 2021 tot ongeziene niveaus en de VS heeft al meerdere keren zijn ongenoegen getoond over het project.

De crisis rond Oekraïne wijst erop hoe afhankelijk Europa is van de Russische energie. De Europese Unie voelt zich merkbaar ongemakkelijk over zijn afhankelijkheid van Russische olie en gas.  

Als Rusland Oekraïne binnenvalt, “zou de beslissing om Nord Stream 2 stop te zetten deel uitmaken van de politieke of militaire strategie van de EU”, zei Anna Creti, directeur van de afdeling Klimaateconomie van de Parijse Dauphine Universiteit, aan FRANCE 24. “Maar het kan niet unilateraal worden gedaan; het zou de instemming van het hele consortium nodig hebben.”

Biden en von der Leyen

“De Verenigde Staten en de EU werken samen aan een voortdurende, toereikende en tijdige levering van aardgas aan de EU uit diverse bronnen over de hele wereld om schokken in de voorziening te voorkomen, ook als die het gevolg zouden kunnen zijn van een nieuwe Russische invasie in Oekraïne”, kondigden de Amerikaanse president Joe Biden en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vrijdag aan in een gezamenlijke verklaring.

De Nord Stream 2-pijpleiding is een gezamenlijk project van een consortium van Russische, Duitse, Nederlandse en Franse energiebedrijven. Wanneer groen licht wordt gegeven om de gaskraan open te draaien, kan jaarlijks 55 miljard kubieke meter gas van Rusland naar Duitsland worden gepompt.

(jvdh)

Meer