Aantal LNG-schepen op weg naar Europa stijgt fors door oorlogsdreiging in Oekraïne

Het aantal gastankers dat vloeibaar aardgas naar Europa vervoert, is met 70 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Vloeibaar aardgas, ofwel liquid natural gas (LNG), is een van de middelen die de EU inzet om een energiecrisis te voorkomen. Het goedje, dat vooral vanuit de VS wordt ingevoerd, kan ook dienen als een laatste redmiddel indien de Russische gaskraan naar Europa wordt dichtgedraaid

Het aantal LNG-schepen op Europese wateren is scherp gestegen sinds er opnieuw een Russische invasie van Oekraïne dreigt. In het geval dat het wel degelijk tot een militair conflict komt, kan de EU wel eens te maken krijgen met een ongezien hoog prijskaartje voor Russisch gas, of zelfs een totaalverbod op de uitvoer van gas. In dat geval kunnen Amerikaanse LNG-schepen handig ingezet worden om vloeibaar aardgas te leveren.

Op basis van satellietbeelden besloot de Japanse krant Nikkei Asia dat het aantal LNG-schepen onderweg naar Europa al stevig toegenomen is voor er zelfs nog maar een schot gelost is aan de Oekraïense grens.

Opstopping dreigt in Europese havens

Volgens het onderzoek van Nikkei Asia zouden er deze maand elke dag gemiddeld 40 LNG-schepen door de Noordzee, de Baltische Zee, de westkust van Frankrijk en de Middellandse Zee varen. Dat cijfer ligt zo’n 70 procent hoger dan in januari 2020. Toen waren er elke dag maar zo’n 24 gastankers te vinden op die wateren.

Zoals ook het geval is met containerschepen sinds de pandemie, zorgt de plotse drukte van LNG-schepen stilaan voor een opstopping in Europese havens, meent de Japanse krant. Het aantal dagen dat zulke gastankers doorbrengen aan de dokken van de havens van Antwerpen en Rotterdam zou alvast drastisch gestegen zijn.

Indien de gasverbinding met Rusland verstoord wordt, zullen er echter nog veel meer van die LNG-schepen nodig zijn. Duitsland is voor zijn voorraad van aardgas meer dan 60 procent afhankelijk van Rusland. Er zijn tien LNG-schepen, elk voorzien met zo’n 70.000 ton aan vloeibaar aardgas, nodig om de Duitse gasvoorraad met zo’n 1 procent te doen toenemen.

“Aanbodschokken in geval van Russische invasie van Oekraïne voorkomen”

Dat er steeds meer LNG-schepen zich naar Europa zouden begeven, is geen toeval. Vrijdag ondertekenden Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en Amerikaans president Joe Biden nog een gezamenlijke verklaring waarin de energiezekerheid van Europa en Oekraïne wordt gewaarborgd.

“De Verenigde Staten zijn reeds de grootste leverancier van LNG aan de EU. Onze twee regio’s werken samen aan een voortdurende, toereikende en tijdige levering van aardgas aan de EU uit diverse bronnen overal ter wereld, om aanbodschokken in de voorziening te voorkomen, onder meer in het geval van een nieuwe Russische invasie van Oekraïne”, verklaarden de politici na het ondertekenen van dat akkoord.

Een influx van LNG kan inderdaad op korte termijn een vlotte voorziening van aardgas verzekeren binnen de EU. Maar de Europese Commissie zal dringend op zoek moeten gaan naar oplossingen voor de opstoppingen die dreigen binnen de havens.

(am)

Meer