Spanje telt exact één luxemerk. En u hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord

De Vega-Sicilia wordt tot de 10 beste wijnen ter wereld gerekend. Velen hebben er van gehoord, maar zeer weinigen hebben hem ooit geproefd. Een absolute topwijn die op de verlanglijst staat van de rijken en machtigen van deze wereld. Deze Spaanse wijn is een tijdloos luxeproduct geworden: zeldzaam, duur en uiterst gegeerd. 

Jaarlijks worden amper 300.000 flessen op de markt gebracht in 3 categorieën: Valbuena (100 euro per fles), Único (250 euro) en  Reserva Especial (300 euro). De vraag overtreft elk jaar opnieuw tot drie keer het aanbod.

Wie niet tot de club van 3.500 uitverkorenen behoort die jaarlijks een quota krijgen, moet zich op een wachtlijst inschrijven om na jaren van geduld te worden beloond met een aantal flessen.

De verouderingscapaciteit van de Vega-Sicilia is legendarisch. Een fles die na 50 jaar wordt geopend smaakt beter dan ooit. Kopers worden nooit teleurgesteld. Wanneer een oogst niet voldoet – iets wat een of twee keer per decennium het geval is – wordt hij niet op de markt gebracht. Zelfs als dat een verlies van 15 tot 20 miljoen euro betekent. Het is een ongeschreven wet van het huis Vega-Sicilia. Dat kan dan ook tegen een financiële stoot. Op elke fles zit een winstmarge van ruim 40%. Net als bij andere grote luxemerken.

Uitgaven aan marketing en reclame zijn zero

Het huis Vega-Sicilia bestaat sinds 1915 en bevindt zich nabij de stad Valladolid in de provincie Castilla y Léon, in het noorden van Spanje. De wijn is ondertussen tot een mythe verworden. De eigenaars – de familie Álvarez – investeren nooit in reclame, behoeden zich voor marketing en geven nooit een fles cadeau. Zelfs het Spaanse koningshuis betaalt gewillig zijn facturen en moet niet rekenen op een voorkeursbehandeling, want ook de familie de Borbón krijgt geen fles meer dan het toegewezen quotum.

De Álvarez hebben nooit stil gezeten en hebben naast de Vega-Sicilila hun aanbod door de jaren heen uitgebreid met andere wijngaarden. Een uit dezelfde streek van Ribera del Duero (Alión), twee in Hongarije (Tokaj-Oremus en Mandolás) en telkens een in de regio van Toro (Pintia) en La Rioja (Macán), in samenwerking met de miljardair Benjamin de Rothschild).

Al deze wijnen worden op dezelfde manier geproduceerd als de Vega-Sicilia (maar zonder de gelijknamige druiven). In totaal zijn deze nevenactiviteiten goed voor de verkoop van 1 miljoen flessen en een zakencijfer van meer dan 40 miljoen euro. 

Robert Parker’s Wine Advocate

In de Wine Advocate nieuwsbrief van de bekende wijnkenner Robert Parker scoren bovenvermelde wijnen alle als A-wijnen. Dat betekent dat ze meer dan 90 punten toegekend krijgen op een totaal van 100.

Het geheim van een goede wijn

Volgens Pablo Alvarez, al 30 jaar lang de  van Vega-Sicilia, zit het geheim van een goede wijn in de druiven, niet in de kelders. Om die reden heeft het huis al dertig jaar geleden het gebruik van elke chemisch product, herbicide of meststof afgezworen. “Wie geld wil verdienen zal nooit een grote wijn maken,” zegt Alvarez. “Daarom kunnen we niet meer flessen produceren. Want dat zou ten koste van de kwaliteit gaan. En dat wil ik niet.”

Meer