SpaceX zet extra GPS-satelliet in de atmosfeer voor de Space Force

Een nieuwe dag, een nieuwe SpaceX-lancering, zo lijkt het wel.

Want SpaceX heeft een GPS III -satelliet geleverd voor een van zijn grootste klanten, de US Space Force. Het is de tweede satelliet die SpaceX aflevert voor het Amerikaanse leger. De eerste vertrok in juni en was de derde GPS III-satelliet die door SpaceX in een baan om de aarde heeft gebracht. Dit is de vierde en moet verbeterde GPS-technologie voor de VS voorzien.

SpaceX gebruikte een nieuwe Falcon 9 lancering en een gerecupereerde draagraket. Die landde op een droneschip in de Atlantische Oceaan. Het bedrijf bevestigde ook dat de ‘payload’ in de juiste baan om de aarde is gebracht en dat die nu onderweg is naar het punt waar de satelliet losgelaten zal worden.

De raket vertrok van op Cape Canaveral in Florida en het was de tweede poging om deze specifieke payload de lucht in te krijgen. Begin september ging er iets verkeerd met twee motoren, waardoor het systeem een noodstop uitvoerde, twee seconden voor vertrek.

SpaceX heeft dat probleem opgelost. Een verloren gelopen stukje tape zou de noodstop veroorzaakt hebben. Dat is een erg klein probleem, maar ingenieurs hebben een deel van het productieproces ervoor opnieuw geëvalueerd.

Daardoor kwam ook de lancering van de Crew-1-lancering voor NASA in het gedrang. Daarbij zullen drie NASA-astronauten en een JAXA-astronaut vertrekken naar het ISS. Het is de eerste officiële bemande missie naar het ISS voor SpaceX. Die zal nu doorgaan op november.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20