Binnenkort vliegt Starship hopelijk eindelijk de ruimte in: een overzicht van de ontwikkelingstijdlijn van het toekomstige vlaggenschip van SpaceX

SpaceX-topman Elon Musk kondigde vorige week zondag aan dat de kans reëel is dat Starship, het toekomstige vlaggenschip van het ruimtevaartbedrijf, in februari of maart voor het eerst een testvlucht in de ruimte zal uitvoeren. Dat zou een grote mijlpaal zijn voor het bedrijf. Wij sommen hier even op wat er de voorbije jaren gebeurde.

Waarom is dit belangrijk?

SpaceX heeft de ruimtevaart de voorbije jaren helpen democratiseren door deels herbruikbare raketten te ontwikkelen. Met Starship belooft het bedrijf daar nog een schepje bovenop te doen. Zowel de raket als de booster, Super Heavy, zullen herbruikbaar zijn, wat de ruimtevaart uiteindelijk nog goedkoper en toegankelijker moet maken.

De voorgeschiedenis

SpaceX, opgericht in 2002, had een moeizame start. Aanvankelijk slaagde het bedrijf er maar niet in om een raket in een baan rond de aarde te plaatsen. De eerste drie lanceringen van het bedrijf, tussen 2006 en 2008, mislukten, waardoor Musk bijna bankroet ging. In september 2008, tijdens de vierde poging, slaagde SpaceX er uiteindelijk in om een lading in een baan rond de aarde te plaatsen met behulp van de intussen gepensioneerde Falcon 1-raket, waarna de bal aan het

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer