SpaceX-raket in baan om aarde, onderweg naar ISS

Een SpaceX-raket met aan boord vier astronauten is om 03.03 uur Nederlandse tijd succesvol gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De raket bevindt zich momenteel in een baan rond de aarde. Het zal ongeveer 22 uur duren voordat de capsule met aan boord de astronauten het internationaal ruimtestation ISS bereikt.

Een deel van de raket Falcon 9 is inmiddels weer veilig geland op een autonoom schip in de Atlantische Oceaan. Hoewel dat geen cruciaal deel van de missie is, hergebruikt SpaceX dezelfde raket en capsule die ook bij vorige missies zijn ingezet. Door dergelijk materieel opnieuw te gebruiken kunnen de kosten flink worden gedrukt.

Het is de vierde keer in de geschiedenis dat een commerciële raket astronauten naar het ISS brengt. Het vertrek werd de afgelopen weken een paar keer uitgesteld.

De bemanningsleden zijn Thomas Marshburn (61), Raja Chari (44), Kayla Barron (34) uit de Verenigde Staten en Matthias Maurer (51) uit Duitsland. De astronauten blijven een half jaar in het ISS. Volgens de huidige planning moeten ze eind april terugkeren op aarde.

De lancering werd live uitgezonden. “Alles ziet er goed uit”, zei SpaceX-medewerker John Insprucker enkele minuten voor vertrek. Minder dan 48 uur voor de lancering landde een andere SpaceX-raket op aarde met aan boord vier astronauten die een half jaar in het ISS hadden doorgebracht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20