SpaceX-raket in baan om aarde, onderweg naar ISS

Een SpaceX-raket met aan boord vier astronauten is om 03.03 uur Nederlandse tijd succesvol gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De raket bevindt zich momenteel in een baan rond de aarde. Het zal ongeveer 22 uur duren voordat de capsule met aan boord de astronauten het internationaal ruimtestation ISS bereikt.

Een deel van de raket Falcon 9 is inmiddels weer veilig geland op een autonoom schip in de Atlantische Oceaan. Hoewel dat geen cruciaal deel van de missie is, hergebruikt SpaceX dezelfde raket en capsule die ook bij vorige missies zijn ingezet. Door dergelijk materieel opnieuw te gebruiken kunnen de kosten flink worden gedrukt.

Het is de vierde keer in de geschiedenis dat een commerciële raket astronauten naar het ISS brengt. Het vertrek werd de afgelopen weken een paar keer uitgesteld.

De bemanningsleden zijn Thomas Marshburn (61), Raja Chari (44), Kayla Barron (34) uit de Verenigde Staten en Matthias Maurer (51) uit Duitsland. De astronauten blijven een half jaar in het ISS. Volgens de huidige planning moeten ze eind april terugkeren op aarde.

De lancering werd live uitgezonden. “Alles ziet er goed uit”, zei SpaceX-medewerker John Insprucker enkele minuten voor vertrek. Minder dan 48 uur voor de lancering landde een andere SpaceX-raket op aarde met aan boord vier astronauten die een half jaar in het ISS hadden doorgebracht.

Meer
Mijn Volglijst

Update: Amerikaanse toezichthouder start onderzoek naar Lucid

06/12/2021 16:13

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission is een onderzoek gestart naar Lucid Motors. Dit maakte de fabrikant van elektrische auto's maandag bekend.

Lucid is door de SEC gevraagd om bepaalde documenten aan te leveren gerelateerd aan de fusie met SPAC Churchill Capital, die de autofabrikant naar de beurs bracht. Lucid zegt volledig mee te werken aan het onderzoek van de SEC.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20