SpaceX-capsule met defect toilet veilig geland op aarde

De SpaceX-capsule die afgelopen week in het nieuws kwam omdat het een defect toilet aan boord had, is veilig geland op aarde. De vier astronauten aan boord waren vanuit het internationale ruimtestation ISS ongeveer acht uur onderweg.

De SpaceX-capsule landde maandag zoals gepland in de zee voor de kust van Florida, na een afdaling door de atmosfeer van de aarde die live werd uitgezonden via een NASA webcast en is te herbekijken op de website van SpaceX.

“Endeavour, namens SpaceX, welkom thuis op de planeet Aarde”, vertelde een stem van het SpaceX vluchtleidingscentrum in Los Angeles aan de bemanning toen een veilige landing werd bevestigd. “Het is geweldig om terug te zijn”, antwoordde een van de astronauten via de radio.

Luiers

Omdat het toilet aan boord niet werkte, moest de bemanning luiers dragen. Het systeem om afval te verwerken in de capsule kampte met problemen.

De vier astronauten werden op 23 april in een baan om de aarde gebracht door een SpaceX Falcon 9-raket die opsteeg van het Kennedy Space Center in Florida. Ze hebbende de afgelopen zes maanden experimenten en onderhoud uitgevoerd aan boord van het ISS.

Het was de derde bemanning die naar het ruimtestation werd gestuurd in het kader van NASA’s publiek-private partnerschap met SpaceX, het raketbedrijf dat in 2002 werd opgericht door ondernemer Elon Musk. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20