SpaceX haalt uit naar Rusland bij nieuwe lancering

“Het is tijd om de Amerikaanse bezem te laten vliegen en de geluiden van vrijheid te horen.” Dat zei de SpaceX-directeur die verantwoordelijk was voor de lancering van nieuwe Starlink-satellieten in een baan om de aarde, tijdens een live-uitzending. Dit was een directe aanval op Dmitry Rogozin, het hoofd van het Russische ruimteagentschap Roscosmos.

Elon Musk neemt geen blad voor de mond – vooral niet op Twitter. Dat heeft hij weer meermaals laten zien naar aanleiding van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Duidelijk is dat hij niet de kant van Moskou heeft gekozen. Sinds het begin van de invasie heeft hij talrijke aankondigingen gedaan ter ondersteuning van het Oekraïense volk, en heeft hij gereageerd op de dreigementen van Rusland aan het adres van zijn bedrijf in het Internationaal Ruimtestation.

En het lijkt erop dat hij niet de enige is bij SpaceX die de kant van Kiev heeft gekozen. Ook de launch director van de privéruimtevaartonderneming heeft Rusland de rug toegekeerd. Naar aanleiding van de lancering van de nieuwe satellieten, deelde hij namelijk een sneer uit die bedoeld was voor het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie.

“Het is tijd om de Amerikaanse bezem te laten vliegen en de geluiden van vrijheid te horen”, zei hij, verwijzend naar het dreigement van Dmitry Rogozin om de levering van raketmotoren aan de Verenigde Staten stop te zetten. Die deed hij naar aanleiding van de Amerikaanse sancties die Rusland zijn opgelegd. “In een situatie als deze kunnen we de VS niet de beste raketmotoren ter wereld leveren. Laat ze met iets anders vliegen, hun bezems, ik weet niet wat”, zei Rogozin.

SpaceX redt de VS en het ISS

Het is niet de eerste keer dat SpaceX – indirect – betrokken is bij het Russisch-Oekraïense conflict. De CEO van het bedrijf, Musk, heeft herhaaldelijk blijk gegeven van zijn oppositie tegen de Russische agressie. Vorige week reageerde hij met een SpaceX-afbeelding op het dreigement van Dmitry Rogozin dat het ISS zou kunnen neerstorten in de VS of Europa zonder de hulp van Rusland om het station in zijn baan te houden. Musk bedoelde hiermee dat zijn bedrijf het van Rusland zou overnemen indien nodig.

Enkele dagen later, bij de lancering van een andere Starlink-satelliet, gaf de SpaceX-chef commentaar op de tweet van SpaceX waarin hij zichzelf feliciteerde met het succes van de missie met een “Amerikaanse bezem”, vergezeld van Amerikaanse vlaggen. Een repliek die uiteraard ook refereerde aan wat Rogozin had gezegd.

(lb, am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20