De spaarrentes zullen waarschijnlijk verder dalen

De spaarrentes zullen waarschijnlijk verder dalen
Christine Lagarde – Getty Images

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de vijfde keer sinds deze zomer gesnoeid in de beleidsrente. Dat is slecht nieuws voor de spaarders. De banken baseren zich namelijk op die kortetermijnrente om de spaartarieven te bepalen. Kans is dus groot dat ze de komende maanden een vervolg zullen geven aan de renteverlagingen.


Key takeaways

  • De ECB heeft de beleidsrente met 25 basispunten verlaagd. De kans neemt daardoor toe dat de banken in de nabije toekomst opnieuw het mes zullen zetten in de spaartarieven.
  • Trade Republic heeft als eerste financiële instelling gereageerd op de renteknip. Die heeft de vergoeding die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen verlaagd van 3 naar 2,75 procent.
  • Een versoepeling van het geldbeleid betekent nog niet dat de leningen fors goedkoper zullen worden. De banken baseren zich daarbij op de langetermijnrente en die is de voorbije maand net gestegen.

Context: De ECB heeft vandaag de rente met 25 basispunten verlaagd.

  • Dat betekent onder meer dat de depositorente – de vergoeding die de centrale banken krijgen op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de centrale bank – voortaan 2,75 procent bedraagt. Voor de start van de zomer van 2024 was dat nog 4 procent.
  • Door de lagere depositorente hebben de financiële instellingen minder ruimte om hun spaarders een extraatje te geven. Dat verklaart waarom nagenoeg alle banken het voorbije halfjaar het mes hebben gezet in de spaarrentes. Uit een eerdere analyse van onze site bleek al dat de gemiddelde spaarrente de voorbije zes maanden met 10 basispunten is gezakt.

Lagere spaarrentes in de nabije toekomst

In het nieuws: Het is zo goed als zeker dat de banken de komende weken of maanden de spaarrentes verder zullen verlagen.

  • De broker Trade Republic neemt alvast het voortouw. De financiële instelling heeft de vergoeding die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen verlaagd van 3 naar 2,75 procent. De financiële instelling wil haar klanten immers op elk moment dezelfde vergoeding die de banken van de ECB krijgen, uitbetalen.
  • De renteverlagingen moeten de Europese economie, die in het vierde kwartaal van 2024 niet gegroeid is, ook meer zuurstof geven. Doordat ons spaargeld minder opbrengt, zullen we geneigd zijn om dat geld te spenderen of te beleggen.

Goedkoper kredieten?

Ook dit: Een minder restrictief geldbeleid heeft onrechtstreeks ook een impact op de langetermijnrente. Die daalt wanneer de verwachting toeneemt dat de ECB nog meer renteverlagingen zal aankondigen. De banken baseren zich op die langetermijnrentes om het prijskaartje van de kredieten te bepalen.

  • De monetaire instelling verwacht alvast dat de kredietvoorwaarden zullen versoepelen. “Door de recente renteverlagingen van de Raad van Bestuur worden nieuwe kredieten geleidelijk minder duur voor bedrijven en huishoudens”, laat de ECB weten in een toelichting van het rentebesluit.
  • Momenteel zwakt de langetermijnrente niet af. Meer zelfs, de Belgische tienjaarsrente is sinds begin december gestegen van 2,67 naar 3,12 procent.
    • Dat resulteerde alvast in een iets hogere hypotheekrente, leert de rentebarometer van Immotheker. Het prijskaartje van een vaste woonlening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit (de verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van een woning) van meer dan 80 procent is tijdens diezelfde tijdspanne gestegen van 3,17 naar 3,21 procent.
  • De ECB bevestigt dat de financieringsvoorwaarden tot op vandaag behoorlijk krap zijn. “Dat komt omdat het monetair beleid nog altijd restrictief is en de voorbije renteverhogingen verder doorwerken in de uitstaande kredieten, waarbij sommige aflopende leningen overgaan in nieuwe leningen tegen hogere rentes”, verduidelijkt de monetaire instelling.
  • Geldexpert Stefan Willems zei in december al in een gesprek met onze site dat we niet meteen moeten rekenen op fors goedkopere leningen. Hij merkte daarbij op dat de langetermijnrente van meer zaken afhankelijk is dan het geldbeleid van de ECB.
    • “2025 zou voor de kredietnemers wel eens kunnen tegenvallen”, zei hij toen. “De banken baseren zich voor de kredieten op de langetermijnrente. De kans is realistisch dat die door de onzekerheid in onze contreien niet zo snel zal dalen als de kortetermijnrente. Ik denk onder meer aan de impact van het beleid dat de Amerikaanse president Donald Trump wil voeren op de EU.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.