Twee op de drie banken hebben hun aanbod van gereglementeerde spaarrekeningen – zeg maar de klassieke spaarboekjes – moeten aanpassen na het akkoord van eind vorig jaar tussen de federale regering en de banksector voor meer transparantie.
In het nieuws: Toezichthouder FSMA maakt een tussenbalans op na het akkoord van november 2023 tussen de regering en de banken over een vereenvoudiging van de spaarboekjes. De wirwar aan formules maakte het moeilijk voor consumenten om te vergelijken.
- Er werden twee vereenvoudigingen afgesproken. Vooreerst beloofde de banken om het aantal verschillende spaarformules per bank te beperken tot maximaal vier. Daarnaast werden ook drie categorieën (A, B en C) in het leven geroepen voor alle banken, om vergelijken makkelijker te maken.
- De conclusie vandaag: “Het aanbod van gereglementeerde spaarrekeningen is eenvoudiger geworden dankzij het akkoord. De banken hebben hun vele uiteenlopende formules teruggeschroefd”, zegt de FSMA.
Meer details: De beperking tot vier formules is definitief ingegaan op 1 juli 2024. Twee op de drie banken hebben hun aanbod moeten aanpassen, stelt de financiële waakhond vast. Maar nu vind je bij alle banken dus dezelfde drie categorieën, plus eventueel nog de specifieke spaarboekjes voor huurwaarborgrekeningen of derdenbeding.
- Categorie A: de klassieke spaarrekening zonder voorwaarden
- Categorie B: spaarrekening met een minimum- of maximumbedrag, of een minimum- of maximuminlage per maand
- Categorie C: spaarrekening gekoppeld aan een leeftijdscategorie (bijvoorbeeld jongeren)
- Huurwaarborgrekeningen en andere
De cijfers: De FSMA telt 28 banken met spaarboekjes. Samen zijn ze goed voor 83 rendementsformules.
- Categorie A: 37
- Categorie B: 25
- Categorie C: 7
- Overige: 14
Vergelijken
Bovendien: De FSMA ziet nog een belangrijke stap voorwaarts: de gestandaardiseerde webpagina die alle banken online moeten zetten. “Deze webpagina biedt spaarders een helder overzicht van het aanbod van elke kredietinstelling, wat het makkelijker maakt om de verschillende aanbiedingen op de markt te vergelijken.” De eigen Vergelijkingstool Spaarrekeningen die de FSMA in maart lanceerde, werd al meer dan 120.000 keer geraadpleegd.