Gaat het spaarboekje binnenkort een metamorfose ondergaan?

Gaat het spaarboekje binnenkort een metamorfose ondergaan?
Spaarvarkens – (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

We schreven eerder al dat de federale formateur Bart De Wever de fiscale vrijstelling voor spaarboekjes wil schrappen, maar hij wil ook nog enkele andere zaken wijzigen. Zal het spaarboekje er binnenkort totaal anders uitzien?

Context: De Wever werkt aan een fiscale hervorming. Die zou wel eens vergaande gevolgen kunnen hebben voor de spaarders.

  • Om te beginnen wil de formateur de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes schrappen.
    • Wie vandaag spaart via een gereglementeerd spaarboekje, betaalt geen belastingen op de eerste 1.020 euro aan interesten. Op alles boven dat plafondbedrag betaal je een roerende voorheffing van 15 procent. Door de afschaffing van de fiscale vrijstelling zullen de spaarinteresten tegen 30 procent belast worden.
    • De Wever wil als compensatie voor die afschaffing alle kapitaalopbrengsten, waaronder spaarinteresten en dividenden, tot een bepaald niveau vrijstellen van een roerende voorheffing. Hier en daar wordt er gesproken van een vrijstelling tot 6.000 euro.
    • Die wijziging moet ook een antwoord bieden op de kritiek van de Europese Commissie dat het Belgisch spaarboekje het vrij verkeer van kapitaal schendt, omdat de huidige vrijstelling niet geldt voor tegoeden op buitenlandse spaarrekeningen van Belgen.
  • Voorts staat er in de supernota van De Wever dat de getrouwheidspremie op de schop moet.
    • Het totaalrendement van een gereglementeerd spaarboekje moet vandaag bestaan uit een basisrente en getrouwheidspremie. De basisrente wordt berekend op basis van hoelang je geld gedurende een jaar op een rekening staat. De getrouwheidspremie daarentegen ontvang je pas wanneer je spaargeld twaalf opeenvolgende maanden kan renderen.
    • De afschaffing van de getrouwheidspremie moet het voor de consument eenvoudiger maken om te berekenen hoeveel zijn spaargeld kan opbrengen.
  • Tot slot zouden de federale onderhandelaars een minimale spaarrente kunnen invoeren als spaarders structureel minder rente krijgen dan die in onze buurlanden.
    • Vandaag bestaat er al een minimumrente voor gereglementeerde spaarboekjes. Zo mag de basisrente nooit onder 0,01 procent zakken en de getrouwheidspremie nooit onder 0,1 procent.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.