Spaanse rechter vernietigt strenge lockdown in Catalaanse stad Lleida

De poging van de Catalaanse autoriteiten om de heropflakkering van het coronavirus in de stad Lleida en 7 andere gemeentes in de regio in te dijken met een strikte lockdown, is op een onverwachte juridische hindernis gestoten. Volgens een Spaanse rechter ging de lokale overheid daarmee z’n boekje te buiten.

Bij de eerste signalen dat er in Lleida, een stadje op zo’n 150 kilometer van Barcelona, en omgeving een plotse opflakkering van het coronavirus plaatsvond, grepen de autoriteiten in om de regio te isoleren. Niemand mag de bewuste steden verlaten.

Die maatregel blijft overeind na de uitspraak van de rechtbank. Maar een latere beslissing om daarbovenop mensen te verplichten om in huis te blijven om de uitbraak in te dammen, vindt geen genade in de ogen van de rechtbank.

Niet dat de rechter inhoudelijk bezwaar heeft tegen de maatregel. Maar de beslissing van de lokale overheid om die lockdown op eigen houtje in te voeren in plaats van via de centrale overheid te gaan is het knelpunt. De aanhoudende spanning tussen het eigengereide Catalonië en de regering in Madrid blijkt nu dus ook de strijd tegen het coronavirus te doorkruisen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20