Catalonië verplicht dragen van mondmaskers

De Spaanse deelstaat Catalonië verplicht vanaf donderdag het dragen van mondmaskers voor al wie ouder is dan 6. Zowel op straat als in winkels en zelfs wanneer aan ‘social distancing’ kan worden gedaan, zullen burgers een mondmasker moeten dragen. Enkel wie aan sport doet wordt van de maatregel vrijgesteld.

Wie zich niet aan de regel houdt riskeert een boete van 100 euro. De Generalitat de Catalunya, dat is de lokale overheid, wil vermijden dat zich opnieuw broeihaarden voordoen, zoals dat het geval is in de regio rond de stad Lerida. Daar zijn pieken van bevestigde gevallen opgemeten in een vijftiental landbouwbedrijven. Het gaat dan vooral om fruitplukkers, die tijdelijk in Spanje verblijven voor de oogst en in weinig optimale sanitaire omstandigheden samenwonen. De ziekenhuizen in de streek zitten ondertussen alweer op maximale capaciteit.

Ook in andere EU-landen worden nieuwe broeihaarden van coronavirus gesignaleerd. In Opper-Oostenrijk, dat is de regio die grenst aan Duitsland en Tsjechië, is het dragen van mondmaskers in restaurants en winkels opnieuw verplicht. Dat gebeurde nadat in de regio een grote stijging van bevestigde gevallen werd vastgesteld, veelal in slachthuizen.

Oost-Europa wordt problematisch

In Oost-Europa gaat Servië opnieuw in lockdown na een stijgend aantal besmettingen. Naast een avondklok tijdens het weekeinde is er ook een verbod op samenscholingen met meer dan 5 mensen. In de straten van Belgrado kwamen het kort na de aankondiging op straat tot zware rellen. Duizenden mensen protesteren tegen de manier waarop de regering de coronacrisis heeft aangepakt.

Ook Bulgarije bekijkt of het de coronamaatregelen opnieuw uitbreidt. Dat zal volgens de minister van Volksgezondheid onvermijdelijk zijn eens 200 bevestigde gevallen per dag worden geregistreerd. De voorbije dagen lag het gemiddeld rond 150 à 180 bevestigde gevallen en dat op amper 3.000 tests per dag.

In Roemenië tenslotte flirt het aantal actieve coronavirusgevallen opnieuw met de de piek die het land in april kende. De overheid moet wel toegeven ‘niet meer over voldoende middelen te beschikken’ om een tweede golf te bestrijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20