Spaanse politie neemt 4 miljoen valse mondmaskers in beslag

De Spaanse politie heeft ongeveer vier miljoen valse chirurgische mondmaskers in beslag genomen in een hotel in Madrid. 

Spaanse agenten vonden de chirurgische mondmaskers met valse certificaten in een magazijn van een hotel in Leganes, in de zuidelijke buitenwijken van Madrid. Dat meldt de politie vandaag. 

De dozen waren volgens de agenten ‘klaar om vervoerd te worden’ en zouden zogezegd gevuld zijn met FFP2-maskers en de Chinese equivalent KN95. Dat zijn mondmaskers die doeltreffender zijn dan de blauw-witte chirurgische maskers, die in ziekenhuizen worden gebruikt. 

Maar naast de dozen vond de politie ook een printer waarmee de maskers bedrukt kunnen worden met een CE-markering. Zo’n label geeft aan dat ze voldoen aan de Europese regels. 

‘Het in beslag genomen materiaal doet vermoeden dat niet-goedgekeurde maskers werden bedrukt (met een CE-markering) zodat ze als gecertificeerde maskers op de markt konden worden gebracht’, aldus de Spaanse politie.

De agenten kwamen de valse maskers op het spoor nadat ze getipt werden over jongeren die in het hotel de coronamaatregelen aan hun laars lapten. De politie heeft nu de hotelmanager aangehouden op verdenking van het vervalsen van documenten. 

Valse coronatests en -vaccins

Begin deze maand waarschuwde Europol ook al dat het een groei van vals-negatieve Covid-19-testcertificaten verwacht die criminelen verkopen aan reizigers die bepaalde landen willen binnengeraken. 

Volgens de onderzoeksorganisatie werd in Spanje al een man opgepakt omdat hij via internet voor 40 euro valse certificaten verkocht. Ook in Nederland kwam aan het licht dat oplichters via WhatsApp en Snapchat valse verklaringen verkochten voor bedragen tussen de 50 en 60 euro.

Catherine De Bolle, de grote baas van Europol, waarschuwde vorige week dat er nu ook valse coronavaccins zijn opgedoken in Europa. ‘Er is grote onzekerheid in deze crisis. Veel mensen zijn bang. Criminelen spelen daarop in. Ze zoeken de angsten en buiten die uit. Dat heeft al geleid tot valse mondmaskers en valse certificaten voor negatieve coronatesten. En nu ook tot valse vaccins’, zei De Bolle aan De Zondag

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20