Spaanse degradatiekandidaat zit op spaarpot van 221 miljoen euro, maar kan het geld niet kwijt

De Baskische eersteklasser Athletic Bilbao legde sinds zijn oprichting 90 jaar geleden een indrukwekkend parcours af, maar dreigt nu voor het eerst te gaan degraderen.

De wintermercato is pas van start gegaan en verschillende clubs hebben al van de gelegenheid gebruik gemaakt om zich te versterken, anderen zullen dat ook in de komende weken nog doen.  Naast de teams die om de titel strijden, maken vooral clubs die in degradatiegevaar verkeren van deze periode gebruik om nieuwe spelers aan te kopen.

In de Spaanse competitie is een van die clubs Athletic Bilbao, dat na een matig seizoen 2017 – 2018, toen het 16de eindigde, nu in La Liga nog verder is weggezakt en voorlopig op een 17de plaats rangschikt. Dat is maar één plaats boven de laatste drie clubs, die op het einde van het seizoen rechtstreeks degraderen.

Een strikt beleid inzake transfers

Toch zit Athletic Bilbao na een aantal succesvolle verkopen (waaronder die van doelman Kepa Arrizabalaga naar FC Chelsea voor 80 miljoen euro) op een spaarpot van 221 miljoen euro. Ter vergelijking: dat is meer dan drie keer het jaarbudget van RSC Anderlecht. Ruim voldoende dus om volgens een recente rangschikking van het CIES Football Observatory één tot twee wereldsterren aan te kopen (zie bonus onderaan). Maar in tegenstelling tot de meeste van zijn tegenstrevers voert deze club een strikt beleid inzake transfers.

De traditie wil namelijk dat enkel spelers in het eerste team mogen aantreden die in Baskenland zijn geboren of zijn opgegroeid. De laatste drie niet-Baskische spelers verlieten in 1912 de club. Het Baskenland omvat een gebied van zeven provincies die alle in het noorden van Spanje of in het zuiden van Frankrijk liggen.

Vanzelfsprekend beperkt dit de sportieve ambities van een club, die in Spanje wat smalend ‘de arme rijke club’ wordt genoemd. 

Athletic Bilbao is nooit gedegradeerd

Toch mag het parcours dat de club sinds zijn oprichting 90 jaar geleden heeft afgelegd er zijn. De club is nooit gedegradeerd, een prestatie die enkel door FC Barcelona en Real Madrid wordt geëvenaard. Dat zijn clubs die over gans andere middelen beschikken. Verder heeft de club de voorbije decennia ook grote sportieve successen geboekt, met deelnames aan de Champions League en de Europa League als gevolg van zijn in totaal 8 landstitels, zijn 24 Spaanse bekers en zijn 3 Spaanse supercups. In het seizoen 2004 – 2005 gingen de Basken nog met 1-7 winnen op het veld van Standard Luik.

De club heeft ook een aantal grootheden van het Spaanse voetbal voortgebracht, waaronder doelman Andoni Zubizaretta, Julen Guerrero, Kepa Arrizabalaga, de huidige doelman van FC Chelsea en huidig Spaans international Iñaki Williams, een Bask van Ghanese afkomst (foto boven).

Voorlopig scheiden 2 punten de club van de derde laatste plek in het klassement. Het spookbeeld van de degradatie dwaalt voor het eerst door de steden van Bilbao.

Bonus

De 100 duurste voetballers van 2019 In zijn jaarlijks overzicht neemt het CIES Football Observatory de spelers uit de vijf grote Europese competities (Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië) onder de loep.

Het bepaalt de transferwaarde door rekening te houden met onder meer leeftijd, positie, contractduur, prestaties en internationale status.

De top 100 bevat 4 Belgen: Romelu Lukaku (8), Eden Hazard (18), Kevin De Bruyne (30) en Thibaut Courtois (75). 

  • Opmerkelijk: 27 spelers zijn meer dan 100 miljoen euro waard. Onder hen Lukaku en Hazard.
  • Cristiano Ronaldo (19) valt buiten de top 10

Dit is de top 10 (meer hier)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20