10 zaken die u niet wist over de Spaanse Primera División

Eind augustus en begin september starten de grote voetbalcompetities in Europa. Een daarvan is La Liga of de Spaanse Primera División. The Local verzamelde 10 verbazingwekkende feiten over een van de beste competities ter wereld.

1. De oudste

De oudste speler die ooit debuteerde in La Liga was een Engelsman. Harry Lowe (geboren in 1886) was 48 jaar en 226 dagen oud toen hij zijn eerste en tevens laatste wedstrijd speelde voor Real Sociedad. De Brit was de coach van ‘La Real’ toen een van zijn spelers ziek werd voor een match tegen Valencia. Omdat teams toen nog geen opstellingen mochten veranderen, trok Lowe zelf zijn schoenen aan. Real verloor de wedstrijd met 7-1.

2. De beste

De Engels Premier League is het enige kampioenschap dat in de buurt komt van La Liga. Statistisch gezien – volgens de UEFA-coëfficiënt – is de Spaanse Primera Division al vijf jaar het beste kampioenschap ter wereld. Vorig seizoen speelden twee Spaanse ploegen de finale van de Champions League en won Sevilla de Europa League. Messi, Iniesta en Ronaldo wonnen de Gouden Bal en andere trofeeën.

3. Van Engelse origine

De oudste ploeg in Spanje is Recreativo de Huelva, dat momenteel in de tweede klasse speelt en als bijnaam ‘el decano’ (‘de senior’) meekreeg. De club werd in 1889 opgericht door de Engelse dokter William Alexander Mackay en de Britse arbeiders en ingenieurs van het mijnbedrijf Rio Tinto in Andalusië. De eerste officiële wedstrijd werd gespeeld in 1890 en bijna alle spelers waren Britten.

4. De Magie van Messi

De Spaanse topscorer aller tijden is Telmo Zarra. Tussen 1940 tot 1955 scoorde hij niet minder dan 251 goals in 277 wedstrijden voor Atletico Bilbao. Maar de Argentijnse magiër Lionel Messi van Barcelona zit hem kort op de hielen. Hij is nog slechts zes goals verwijderd van het record. In 278 wedstrijden voor Barça scoorde hij 245 doelpunten.

5. Excuseer?

Spaanse ploegen hebben soms vreemde bijnamen. Atlético – de ex-ploeg van onze landgenoten Thibaut Courtois en Tobi Alderweireld -staat bekend onder de naam ‘colchoneros’ ofwel ‘matrassenmannen’. Ze worden zo genoemd omdat hun gestreepte tenue lijkt op de Spaanse matrassen van de jaren 20. De spelers van Espanyol worden ‘perriquitos’ of kanaries genoemd en de bijnaam van Villareal is de ‘submarino amarillo’ of gele onderzeeër.

6. Pichichi

Al wie ooit naar Spaanse voetbalcommentators geluisterd heeft, heeft zeker al eens het woord ‘pichichi’ gehoord. Pichichi is het Spaanse woord voor topscorer, maar was oorspronkelijk de bijnaam van Rafael Moreno Aranzadi van Atletico Bilbao. Hij stierf toen hij 29 jaar oud was aan tyfus, vermoedelijk na het eten van slechte oesters. De sportkrant La Marca noemde zijn topscorerstrofee naar hem.

7. David tegen Goliath

Nou Camp in Barcelona heeft een capaciteit van 99.000 en is het vijfde grootste stadion ter wereld. Het stadion van een nieuwkomer in de hoogste klasse, Eibar, is met 6.000 plaatsen dan weer het kleinste stadion in de Primera Division.

8. Di Stefano en de generaal

Een van de vreemdste gebeurtenissen in de geschiedenis van het Spaanse voetbal was de transfer van de Madrileense legende Alfredo di Stefano. De overgang van de sterspeler naar Barcelona was zo goed als afgerond, toen de Spaanse voetbalbond zijn veto uitsprak. Daarna werd een systeem uitgedokterd dat de onlangs overleden di Stefano moest toelaten om om de beurt voor Madrid en Barcelona te spelen. Barcelona weigerde dit en de overgang ging niet door. De legende wil dat het de Spaanse dictator Franco in eigen persoon was die druk uitoefende op de voetbalbond om de speler naar Madrid te halen.

9. De rijksten

Veel supporters zeggen dat er eigenlijk twee kampioenschappen zijn in de Spaanse eerste klasse: een tussen Real Madrid en Barcelona, en een tussen de andere ploegen. Wanneer het op geld aankomt, is hierover geen discussie. Real Madrid is de rijkste club ter wereld met een omzet van 519 miljoen euro en Barcelona is tweede met 483 miljoen euro. De volgende Spaanse club staat op de twintigste plaats: Atlético Madrid met een omzet van 120 miljoen euro.

10. De witten

De ‘merengues’, zoals Real Madrid genoemd wordt, is de bekendste voetbalploeg ter wereld die volledig in het wit speelt. Er zijn twee theorieën die verklaren waarom de oprichters voor wit kozen: Ofwel werden ze beïnvloed door het tenue van de Londense Corinthians FC, een van de beste ploegen in het begin van de twintigste eeuw; ofwel trokken de toenmalige spelers vaak hun kleding uit om in hun ondergoed te spelen.