Spaanse banken onderzoeken hoe ze op een legale manier cryptomunten kunnen aanbieden aan hun klanten

Meer en meer financiële instellingen lonken naar de cryptomunten. En dat is ook het geval in Spanje. De banken in het zuiderse land onderzoeken hoe ze op een legale manier crypto’s kunnen aanbieden aan hun klanten. Bedoeling is dat er op 29 oktober een registratielijst komt voor instellingen die cryptomunten willen aanbieden.

Spanje werkt aan een manier om meer klaarheid te scheppen over de wijze waarop financiële instellingen cryptomunten kunnen aanbieden aan hun klanten. Bedoeling is dat banken of andere instellingen die dat wensen te doen zich vanaf dan kunnen registreren op een lijst. De vooropgestelde deadline om die registratieaanvraag in overeenstemming met de wet te krijgen loopt af op 29 oktober.

Nog geen registratielijst

Banco de España, de centrale bank van Spanje, liet in juni weten dat het de vereiste instructies en papieren voor het indienen van een registratieaanvraag tussen september en het einde van deze maand zou aanbieden. Tot op vandaag is er weliswaar nog niets bekend over de registratielijst. Volgens juridische bronnen zal het moeilijk worden om de regulering voor het eind van het jaar rond te krijgen.

De Spaanse authoriteiten geven de prioriteit aan een lijst voor cryptohandelsplatformen en bedrijven die cryptowallets aanbieden. Bedoeling van zo’n lijst is om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Antiwitwaswetgeving

Juridische bronnen vragen zich wel af of een onderneming die reeds onder de antiwitwaswetgeving valt zich nogmaals moet registreren op zo’n lijst. Bijgevolg hebben verscheidene grote financiële instellingen hun compliance-teams aan het werk gezet om na te gaan of zij al dan niet verplicht geregistreerd moeten zijn om deze diensten te verlenen.

De Spaanse banken blijven hoe dan ook niet aan de zijlijn staan. De Spaanse bank BBVA heeft in Zwitserland al een commercieel cryptobedrijf opgezet dat bewarings- en verkoopdiensten voor de digitale munten aanbiedt.

(bzg)

Meer
Mijn Volglijst

Amerikaanse huizenprijzen stijgen weer iets minder hard

30/11/2021 14:07

(ABM FN-Dow Jones) De huizenprijzen in de grootste stedelijke regio's van de Verenigde Staten zijn in september opnieuw met dubbele cijfers gestegen, maar wel minder hard dan in de voorgaande maanden. Dit bleek dinsdag uit de cijfers van Standard & Poor's Case-Shiller.

De huizenprijzen in de tien grootste regio's stegen op jaarbasis met 17,8 procent. Dat was een toename van 18,6 procent in augustus en 19,2 procent in juli. Op maandbasis ging het in september om een stijging van 0,7 procent.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20