Spanje verscherpt regelgeving voor cryptobeurzen en wallets

Naar verwachting zal de Spaanse centrale bank de komende dagen de nieuwe regelgeving bekendmaken voor cryptobeurzen en wallets waar de toegangscodes tot cryptoportefeuilles op bewaard kunnen worden.

Volgens een regelgeving om witwaspraktijken en financiering van terrorisme te voorkomen moeten cryptobedrijven die bepaalde diensten aanbieden een registratieprocedure opstarten. Het betreft in het bijzonder de aanbieders van diensten die fiduciair geld omzetten in digitale valuta en bedrijven die zogenaamde cryptowallets aanbieden.

Meer transparantie

De Spaanse regering heeft een koninklijk besluit gepubliceerd waarin de termijnen zijn vastgesteld om de regelgeving voor de cryptobedrijven in lijn te krijgen met de wet. De deadline loopt af op 29 oktober. Het doel is “om de mechanismen ter voorkoming van terrorisme te verbeteren en de transparantie en beschikbaarheid van informatie over de uiteindelijke begunstigden van Bitcoin-beurzen en bewaarplatforms te vergroten.”

Bedrijven die diensten verlenen met cryptomunten zullen zich na oktober kunnen registreren, maar slechts tot 29 januari 2022. Voorts zijn personen die diensten verlenen waarbij “virtuele valuta worden omgewisseld voor wettige valuta” ook onderworpen aan de preventieve verplichtingen.

Registratie van trusts

De regelgeving voorziet ook in de verplichting tot registratie van trusts, verenigingen van ondernemingen die financiële diensten verlenen, en entiteiten van soortgelijke aard die op Spaans grondgebied actief zijn. Het register zal worden verbonden met die van andere landen van de Europese Unie en zal toegankelijk blijven voor het publiek, zoals CriptoNoticias in juni heeft gemeld.

Alejandro Gómez de la Cruz, een financieel jurist en directeur van IcoFunding, verklaarde dat de regelgeving “een voor en na zal betekenen voor aanbieders van diensten die verband houden met cryptomunten in Spanje.”

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20