Geen vakantiehuis op Ibiza: Spaanse Balearen willen verkoop onroerend goed aan niet-ingezetenen verbieden

Ambtenaren op de Spaanse Balearen willen niet-ingezetenen verbieden onroerend goed te kopen, omdat de stijgende prijzen op de Spaanse eilanden de plaatselijke bevolking zou verdrijven, met als resultaat “spookdorpen“.

Waarom is dit belangrijk?

Ongeveer één derde van de woningen die dit jaar op de Balearen werden verkocht, kregen een buitenlandse eigenaar. Een groot deel van die kopers staat ook niet als een resident van Spanje geregistreerd. Die grote buitenlandse interesse heeft de vastgoedprijzen op eilanden zoals Mallorca en Ibiza sterk opgedreven. De aankoop van een woning op de Balearen is voor veel Spaanse gezinnen daardoor nagenoeg onmogelijk geworden.

De essentie: Een dergelijke maatregel zou het voor buitenlanders onmogelijk kunnen maken om een vakantiehuis op de eilandengroep te kopen.

  • Juan Pedro Yllanes, de vicevoorzitter van de Balearen, zegt tegen The Guardian dat "we het voorbeeld van Canada moeten volgen”. “Veel Europese en andere burgers kunnen zich onroerend goed veroorloven tegen prijzen die voor de burgers van deze eilanden onmogelijk zijn."
  • Yllanes erkent dat een dergelijk verbod in strijd is met het Europese begins
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer