S&P 500 is coronacrisis al vergeten

De drie belangrijkste Amerikaanse aandelenbeurzen boeken woensdag forse winsten. Hoopvol vaccinnieuws, een hoger dan verwacht inflatiecijfer en een remonte van de Big Tech-aandelen volstaan om de aandelenindexen flink noordwaarts te sturen.

De Dow Jones Industrial Average klimt 289 punten hoger, een winst van 1,05 procent. Opmerkelijk is dat de S&P 500, dat is de index die Amerika’s 500 grootste bedrijven groepeert, de coronacrisis zo goed als verteerd heeft en – op een haar na – opnieuw op zijn recordniveau van februari bereikt. De index gaat 1,4 procent hoger. Ook de techbeurs Nasdaq maakt een uitstekende beurt en eindigt ruim 2,13 procent hoger.

Opnieuw zijn het de techaandelen die de dans leiden. Facebook, Amazon, Netflix en Alphabet gaan rond de 2 procent hoger, Microsoft en Apple zelfs 3 procent. Aandelen die profiteren van de heropening van de economie gaan lager. Carnival Cruises verliest meer dan vier procent. Ook alle grote Amerikaanse banken gaan lager.

Inflatie dubbel zo hoog als verwacht

De aankondiging van president Donald Trump dinsdagavond dat de Amerikaanse regering 100 miljoen dosissen van een potentieel coronavaccin heeft besteld, volstond om de twijfel weg te nemen over een nieuw stimulusporogramma. Dat Democraten en Republikeinen mijlenver verwijderd blijven van een nieuw stimulusakkoord, is alweer tot een voetnoot in de geestgesteldheid van beleggers gereduceerd. Net voor de openingsbel raakte bekend dat de Amerikaanse inflatie in juli dubbel zo hoog ligt als verwacht. Het prijspeil steeg er met 0,6 procent, ten opzichte van de verwachte 0,3 procent. Ook in juli was dat al het geval.

Olie gaat 1,83 procent hoger. Een vat Brent-olie kost nu 45,57 dollar. Goud laat nog eens 0,1 procent liggen. Voor een troy ounce van het edelmetaal moet woensdagavond nog amper 1.907 dollar betaald worden. De euro noteert 0,4 procent hoger op 1,1786 Amerikaanse dollar. De bitcoin tenslotte gaat 1,7 procent hoger en kost woensdagavond 11.578 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20