Sotheby’s gaat nu ook met een echte luxewinkel van start

Het veilinghuis Sotheby’s heeft in zijn vestiging in New York de winkel The Emporium geopend. Daar krijgen bezoekers de gelegenheid om juwelen, kunst of andere luxegoederen aan te kopen zonder aan een veiling te moeten deelnemen. The Emporium is volgens Sotheby’s een verlengstuk van de online marktplaats Buy Now die het veilinghuis eerder heeft geopend.

The Emporium bevindt zich op de benedenverdieping van de vestiging van Sotheby’s aan York Avenue in de Upper East Side van New York. Op de bovenverdiepingen houdt Sotheby’s zijn beroemde veilingen, maar in de winkel kunnen consumenten het object van hun interesse onmiddellijk aankopen.

Transformatie

‘Het voorbije jaar kon in het luxelandschap een sterke transformatie worden opgemerkt’, betoogt Josh Pullan, hoofd van de wereldwijde luxedivisie van Sotheby’s. ‘Dat is ook gebleken uit het succes van ons online verkoopplatform Buy Now dat eind vorig jaar werd gelanceerd.’

Dat platform liet de consument toe online een keuze tussen een brede waaier luxegoederen te maken en tot een aankoop over te gaan zonder zich voor een veiling te moeten aanmelden.

Buy Now heeft duidelijk van de impact van de coronacrisis kunnen profiteren. ‘Door de uitbraak van de pandemie zijn veel mensen gedwongen geweest een groter deel van hun leven thuis door te brengen’, verduidelijkt hij.

‘Daardoor is echter ook de interesse in de verfraaiing van de woning gegroeid. Dit heeft duidelijk bijgedragen tot een grotere vraag naar kunstvoorwerpen en hoogwaardige verzamelobjecten.’ Tevens wil Sotheby’s duidelijk inspelen op de groeiende interesse van vele millennials in luxegoederen.

Curatoren

Voor de samenstelling van zijn collectie doet The Emporium beroep op een aantal curatoren. De winkel deed zijn debuut met een aanbod dat door Gucci Westman, de Amerikaanse visagiste en oprichter van de cosmeticalijn Westman Atelier, werd samengebracht.

Het veilinghuis verwacht tegen augustus de collectie met een selectie van een nieuwe curator te kunnen vernieuwen. Een derde curator zou tegen eind dit jaar bekend worden gemaakt. Sotheby’s wil The Emporium ook gebruiken voor speciale collaboraties tussen verschillende artiesten.

Het is niet uitgesloten dat The Emporium op termijn op andere locaties in de wereld eveneens een vestiging krijgt, maar hierover is volgens Sotheby’s nog geen beslissing genomen.

Sommige waarnemers zien in het initiatief de verdere infiltratie van de commercialisering in de kunstwereld.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20