ING geeft nieuwe klanten die een zichtrekening bij de bank openen tijdelijk 50 euro. Dat is een strategie die ook al door andere banken, waaronder de internetbank Keytrade Bank, werd gebruikt. Toch is het niet altijd een goed idee om blindelings in te gaan op dergelijke promoties.
In het nieuws: ING pakt uit met een tijdelijke promotie.
- Nieuwe klanten die voor 30 april de zichtrekening Do More openen, en voor 10 mei 10 euro op die rekening parkeren, ontvangen 50 euro van de grootbank.
Maar: Het gaat hier om een betalende zichtrekening. Die kost 5 euro per maand.
- ING verlaagt dat tarief tot 1,9 euro per maand als je minstens 700 euro op de rekening parkeert.
- In ruil krijg je wel toegang tot een resem dienstverleningen, waaronder gratis geldopnames aan eender welke bankautomaat en een aankoopverzekering.
De juiste zichtrekening kiezen
Opgemerkt: Een extraatje van 50 euro lijkt een mooie geste, maar uit de vergelijking van Spaargids.be blijkt dat er veel zichtrekeningen zijn die goedkoper zijn dan de ING-formule Do More. De vergelijkingssite berekent daarbij het verschil tussen de eindafrekening van ING en het gemiddelde van alle banken.
- Wat blijkt? Een alleenstaande persoon betaalt 49,8 euro per jaar voor de zichtrekening Do More, inclusief kredietkaart. Dat is 22,8 euro voor de jaarlijkse kosten (1,9 euro per maand) en 27 euro per jaar voor het gebruik van de kredietkaart. In totaal ligt de jaarlijkse kostprijs 11,88 euro boven het gemiddelde, leert de vergelijking.
- Indien je enkel digitaal bankiert, kan je fors geld besparen. Zo kan je bij verschillende banken een gratis zichtrekening openen, zoals de Hello-rekening van BNP Paribas Fortis. Die voldoen doorgaans aan al je digitale noden. Bij veel van die formules moet je wel rekening houden met een extra vergoeding als je geld opvraagt aan een automaat van een concurrerende bank. Als je niet oplet, kan het prijskaartje van jouw zichtrekening alsnog fors de hoogte inschieten.
- De internetbanken, waaronder Keytrade Bank, laten je doorgaans kosteloos geld opvragen aan eender welke bankautomaat.
Tip: Wanneer je een zichtrekening opent, is het dan ook belangrijk om na te gaan wat je noden zijn. Laat daarbij je licht schijnen over de dienstverleningen die in de maandelijkse vergoeding zitten.
- Kies voor een betalende zichtrekening als je bijvoorbeeld nood hebt aan loketverrichtingen. Dertien banken bieden overigens de universele bankendienst aan. Voor maximaal 60 euro per jaar kun je een zichtrekening openen waarmee je onder meer jaarlijks kosteloos minstens 60 manuele verrichtingen en 24 geldopnames kunt doen.
- Febelfin kondigde onlangs aan dat de universele bankdienst wordt verlengd. Het akkoord daarover zou normaal op 30 juni 2024 aflopen. “Maar de sector wil blijven tegemoetkomen aan de behoeften van klanten die weinig of geen gebruik maken van digitale kanalen om hun financiële zaken te regelen”, aldus de bankenfederatie. “De sector neemt dus het engagement om deze dienstverlening voor onbepaalde duur te verlengen.”