Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Softbank-bedrijven ontslaan massaal personeel

Logo Business AM
Business

16/01/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

Softbank-CEO Masayoshi Son.

In de eerste twee weken van januari vielen er al meer dan 2.000 ontslagen bij bedrijven waar Softbank een aandeel in heeft. Het toont dat de Japanse investeerder er nog niet helemaal bovenop is na het WeWork-debacle.

De pizzabezorger Zume ontslaat 360 man (50 procent van zijn personeel), de autodeeldienst Getaround, ook actief in België, zet 150 mensen op straat (25 procent), de Colombiaanse maaltijdkoerier Rappi schrapt 300 jobs (6 procent) en de hotelstart-up Oyo ontslaat 1.200 man in India en nog 5 procent van zijn Chinees personeel. Allemaal in de eerste twee weken van januari.

En dan vergeten we nog de taxi-app Ola die in november 350 man (8 procent) liet gaan en de coworkingspecialist WeWork die na zijn mislukte beursgang 2.400 man, of 20 procent van zijn personeel, op straat moest zetten.

Malaise

Al deze bedrijven hebben één ding gemeen: ze worden gesponsord door de Japanse investeerder Softbank. De ontslaggolf is een symptoom van de malaise die heerst bij de Japanners. CEO Masayoshi Son had het op het einde van vorig jaar al over een bredere besparingsstrategie in aanloop naar het nieuwe start-upfonds Vision Fund 2 en ontslagrondes bij de bedrijven waarin hij investeert lijken daar een onderdeel van. Softbank heeft volgens verschillende bronnen ook drie geplande investeringen op het laatste nippertje afgeblazen.

De groep heeft een rotjaar achter de rug. Het begon met investeringen, zoals Uber en Slack, die niet presteerden volgens de verwachtingen en het eindigde met een gedwongen overname die het bedrijf zwaar in de schulden bracht.

WeWork

In mei kondigde WeWork aan dat het naar de beurs wou, maar in oktober liep dat grondig mis. De schandalen rond oprichter Adam Neumann deden het bedrijf de das om.

Om de schade te beperken, besliste Softbank toen om het bedrijf over te nemen en Neumann naar de uitgang te duwen. Maar dat lukte niet zonder hem eerst een bonus van 1,7 miljard dollar (1,5 miljard euro) te geven. En om WeWork daarna uit de schulden te halen, moest Softbank zichzelf in de schulden steken.

Nieuw fonds

Het stak zelf 4,5 miljard dollar in het noodlijdende bedrijf en hoopt nog 5 miljard via leningen te vergaren. Helaas zijn de banken niet zo happig om dat te geven.

Dit jaar start Softbank met een nieuw start-upfonds en staan er enkele belangrijke beursgangen op het programma. De Japanners nemen duidelijk al een voorschot op een slechte afloop.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks