Sociale onrust in de wereld neemt toe; coronacrisis maakt probleem wellicht nog erger

De sociale onrust heeft het voorbije decennium wereldwijd een verdubbeling gekend. De bevolking komt steeds vaker in actie tegen economische tegenspoed, politiegeweld en politieke instabiliteit. Dat blijkt uit een rapport van het Institute for Economics and Peace (IEP).

Steve Killelea, oprichter van het instituut, waarschuwt dat de coronapandemie de situatie mogelijke nog erger kan maken. De economische neergang door de uitbraak van het virus zal volgens hem tot een nieuwe golf van demonstraties – vooral in Europa – leiden.

Gewelddadig

‘Het aantal rellen is wereldwijd over een periode van tien jaar met 282 procent gestegen,’ aldus het rapport. ‘Algemene stakingen namen zelfs met 821 procent toe.’ Het voorbije jaar was er in 58 procent van de landen gewelddadig protest. Dat is volgens de onderzoekers een ontwikkeling die een trend op langere termijn weerspiegelt.

Europa kende het grootste aantal protesten, rellen en stakingen. In totaal werden er in de regio 1.600 incidenten geregistreerd. Maar slechts 35 procent had een gewelddadig karakter. Dat is het laagste cijfer van de hele wereld.

Volgens de onderzoekers zullen de spanningen wereldwijd waarschijnlijk verder toenemen. ‘De coronapandemie zal immers de politieke stabiliteit, conflicten, burgerrechten en geweld negatief beïnvloeden,’ zeggen ze. ‘Het virus zal ook jaren van sociaaleconomische ontwikkeling ongedaan maken. Er dreigt wereldwijd een toenemende polarisering.’

Ongelijkheid

‘In Europa wordt een oplopende politieke instabiliteit verwacht, met een toename van rellen en algemene stakingen,’ aldus Killelea. ‘De economische impact van de coronacrisis vormt een bedreiging van de vrede. De gevolgen van de lockdown zullen tot oplopende spanningen leiden.’

‘Er moet immers afgerekend worden met een toenemende werkloosheid, ongunstiger werkomstandigheden en een grotere ongelijkheid. Dit zal leiden tot een grotere vervreemding van het politieke systeem. Een toenemende burgerlijke onrust mag worden verwacht.’

Volgens het rapport behoren Italië, Griekenland, Letland en Polen tot de landen die de coronacrisis wellicht het minst goed zullen doorstaan. ‘Deze naties worden met belangrijke economische uitdagingen geconfronteerd, terwijl ze slechts over een gebrekkige sociale veerkracht beschikken,’ aldus de onderzoekers. ‘Noorwegen, Australië en Nieuw-Zeeland zijn daarentegen het best geplaatst om de uitdagingen op te vangen.’

Volgens Killelea is het onwaarschijnlijk dat de economische reactie van de Europese Unie op de coronacrisis voldoende zal zijn om sociale onrust in de toekomst te verminderen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.