Aandelen wapenindustrie schieten omhoog sinds de uitbraak van protesten in de VS

Voor de wapenindustrie is angst een geweldige raadgever

Big tech-aandelen deden het enorm goed dit jaar dankzij de coronapandemie. De Amerikaanse wapenindustrie verwacht echter nog een sterkere groei dankzij de onrust door de protesten tegen structureel racisme en politiegeweld, die de Verenigde Staten in hun greep houden.

Begin juni maakte persagentschap Bloomberg dat zelfverdedigingsproducten een sterke opmars aan het maken waren. Het populairste product in de categorie ‘Sports & Outdoors’ was op dat moment pepperspray, gevolgd door een soort bivakmuts. 

Geweren en munitie op de beurs

Op Wall Street wrijven de wapenhandelaars zich in de handen. De Amerikaanse technologiewebsite The Next Web houdt een index van beurswaarden bij van de belangrijkste wapenbedrijven. De bekendste daarvan zijn gewerenproducenten Smith & Wesson en Ruger & Co en Axon, dat hoogtechnologische tasers maakt.

Die index – G&A7 genaamd (Guns & Ammo 7) – bleef in de eerste vijf maanden van het jaar met moeite in het groen, tot hij op 30 mei explodeerde. Toen verspreidden de protesten, die ontstonden door de vermoedelijke moord op George Floyd door een politieagent, zich over het hele land. Sindsdien heeft de G&A7 bijna twee miljard dollar toegevoegd aan zijn totale marktkapitalisatie, een stijging van 21 procent.

Volgens het techmedium steeg het aandeel van Smith & Wesson 27 procent in de eerste week van juni, Axon ging 28 procent omhoog en Ruger & Co klom maar liefst 14 procent. 

Wapengeweld in de VS

Beleggers zien hoe de verdeeldheid in de VS een kookpunt bereikt, en wedden erop dat de protesten een deel van de bevolking ertoe zullen aanzetten zich verder te bewapenen. Dat is niet noodzakelijk bevorderlijk om rust te brengen in een gebroken land.

Er zijn alvast tekenen aan de wand die de markten gelijk geven. Amerikaanse media melden dat de staten Illinois, Delaware, Kansas, Alabama en Californië een opmerkelijke stijging zien in de verkoop van handgeweren en zogeheten assault rifles.

Volgens de non-profitorganisatie Gun Violence Archive zijn in de Verenigde Staten al meer dan 6.800 mensen dodelijk neergeschoten sinds het begin van het jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20