Snowden is voortaan een Rus: Poetin verleent staatsburgerschap

Edward Snowden, die door de VS gezocht wordt wegens spionage, heeft van autocraat Vladimir Poetin het Russische staatsburgerschap gekregen.

Voormalig CIA-medewerker Snowden, nog steeds maar 39, werd in 2013 internationaal bekend toen hij onthulde dat de Amerikaanse geheime dienst NSA in het geniep miljoenen mensen afluisterde. Hij moest vluchten voor het Amerikaanse gerecht, en verblijft momenteel in Rusland.

De Amerikaan kreeg er een permanente verblijfsstatus en vroeg in 2020 ook de Russische nationaliteit aan. Die nationaliteit krijgt hij nu, in volle Oekraïne-crisis. Zijn naam figureert in een gepubliceerde lijst van tientallen kandidaten die per decreet het Russische staatsburgerschap toegekend krijgen.

Niet naar het front

“Wordt Snowden opgeroepen?” schreef Margarita Simonyan, hoofdredacteur van de staatsmediaketen RT en een uitgesproken Poetin-aanhanger, met donkere humor op haar Telegram-kanaal, zo meldt nieuwsdienst Reuters.

Maar de advocaat van Snowden, Anatoli Koecherena, zei tegen persbureau RIA dat zijn cliënt niet kon worden opgeroepen om mee te strijden in Oekraïne, omdat hij niet eerder in het Russische leger heeft gediend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20