Geert Wilders stevent op winst af bij Europese verkiezingen, maar PVV wordt allicht niet de grootste partij

In Nederland werd er gisteren al gestemd voor de Europese verkiezingen. Hoewel de uitslag pas bekend mag gemaakt worden op zondag, is er wel een betrouwbare exitpoll. Die levert winst op voor de uiterst rechtse PVV van Geert Wilders. Toch lijkt hij niet de grootste te worden.

In het nieuws: Volgens de exitpolls klimt Wilders van 1 naar 7 zetels in het Europees Parlement.

 • De stem op rechts zet zich door in Nederland. Na winst voor Wilders op nationaal niveau weet hij ook Europees te winnen. Toch bleek het spannend: Wilders’ PVV en het linkse kartel GroenLinks-PvdA gingen nek-aan-nek.
 • Daarbij blijft het linkse blok wel de grootste. Het zou 8 zetels binnenhalen, dat is er een minder dan de vorige keer. Dat Wilders niet over GroenLinks-PvdA lijkt te springen, is opmerkelijk. Gezien de teneur van de nationale verkiezingen werd dat wel verwacht. Maar de PVV zou erg dicht tegen de 8 zetels zitten, dus het is nog mogelijk.
 • Ook Wilders zelf wil afwachten. Gisteren klonk hij alvast tevreden. “Ik ben echt ontzettend blij. Wij zijn vanavond veruit de grootste winnaar. We zitten 1 zeteltje af van GroenLinks-PvdA. Ik hoop dat wij zondag, als de definitieve uitslag komt, toch nog de grootste worden.”
 • De lagere opkomstcijfers verklaren de minder grote winst voor Wilders. Ongeveer 47 procent kwam stemmen. Bij nationale verkiezingen schommelt dat cijfer tussen de 70 à 80 procent. Als er vandaag Tweede Kamerverkiezingen waren, zou Wilders wel afgetekend aan de leiding staan. De Nederlanders geven duidelijk minder om de Europese verkiezingen.

En de rest?

Gevolgd: FvD en NSC worden afgestraft.

 • Het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet verliest zijn 4 Europese zetels en verdwijnt zo uit het Europese Parlement. Dat heeft alles te maken met het discours van Baudet zelf. Die verloor zich steeds meer in complottheorieën over coronavaccinatie, hagedismensen en een kwaadaardige elite. De kiezers die van hem beleid verwachten, liepen over naar de PVV.
 • Pieter Omtzigt weet met zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) slechts 1 zetel binnen te halen. Hij betaalt dan weer de prijs van zijn bochtenwerk bij de regeringsonderhandelingen. Zo wilde hij geen premier worden, liep hij kwaad weg van de onderhandelingstafel en lekte er een nota uit.
 • De BoerBurgerBeweging kan dan wel weer tevreden zijn, zij komen het Europarlement binnen met 2 zetels.

Vlaams Belang juicht

Genoteerd: In Vlaanderen verkeert Tom Van Grieken (Vlaams Belang) in een jubelstemming.

 • “Dit is een erg hoopvol signaal”, klinkt het bij Van Grieken. “Wat in Nederland kan, kan zondag ook in Vlaanderen”.
 • Maar Van Grieken denkt verder dan alleen de Europese verkiezingen: “De PVV kon omwille van haar glansrijke verkiezingsoverwinning deelnemen aan het beleid en de Nederlanders zo weer op de eerste plaats zetten. Dat willen we in Vlaanderen ook. (…) Ze mogen ons eenvoudigweg niet meer uit de weg kunnen gaan.”
 • Hoewel Vlaams Belang op kop ligt in de peilingen, is het haast ondenkbaar dat regeringsdeelname erin zit. Of Van Grieken door de verkiezingsuitslag evenveel kan afdwingen als Wilders in Nederland, moet nog blijken. De andere partijen zijn alvast veel minder geneigd om met Vlaams Belang samen te werken dan in Nederland het geval was met de PVV.
 • Tegelijk lijkt deze uitslag wel een voorbode te zijn voor de rest van Europa. Niet alleen in België, maar ook in Frankrijk zal er rechts gestemd worden. Oostenrijk, Duitsland, Hongarije en Italië zullen vermoedelijk ook een ruk naar rechts zien.
Meer