Snoop Dogg lanceert NFT-collectie, maar doet dat niet op blockchain Ethereum

Meer en meer artiesten storten zich op NFT’s, ook wel non-fungible tokens genoemd. Ook de Amerikaanse rapper Snoop Dogg lanceert nu een eigen NFT-collectie. Opvallend: hij doet daarbij geen beroep op Ethereum, maar kiest voor Cardano.

Voor de lancering van de NFT-collectie slaat Snoop Dogg, wiens echte naam Calvin Cordozar Broadus is, de handen in elkaar met Clay Nation, een cryptobedrijf dat NFT’s maakt van kleifiguren. Ze gaan niet alleen kleifiguren van Snoop Dogg verkopen, maar ook onuitgegeven muziek en pitches.

De samenwerking tussen Snoop Dogg en Clay Nation werd eind vorige maand al aangekondigd, maar nu is de NFT-collectie ook effectief gelanceerd. Daarbij doen ze geen beroep op Ethereum, wat nochtans een zeer populaire blockchain is om dergelijke projecten op te lanceren. Er werd gekozen om dit alles te doen op de blockchain Cardano.

Concurrent Ethereum

Cardano wordt vaak genoemd als de grote concurrent van Ethereum. Morgan Schofield, topman bij Cardano, liet vorige maand weten dat de blockchain met succes 4 miljoen NFT’s had gecreëerd. Desalniettemin blijft Ethereum het populairste platform om NFT-projecten op te lanceren. De blockchain is goed voor 97 procent van de NFT-handelsvolume.

Volgens gegevens van Defi Llama, een site die de waarde van DeFi-projecten op de blockchains opvolgt, bedraagt de handelsvolume van Ethereum zo’n 19,85 miljard dollar. Cardano staat in die rangschikking op de achtste plaats met een handelsvolume van 29,4 miljoen dollar.

Staat NFT-zeepbel op springen?

Snoop Dogg is zeker en vast niet de eerste bekende naam die in de wereld van NFT’s duikt. Brie Larson, Sylvester Stallone en Wlliam Shatner zijn maar enkele voorbeelden van bekendheden die een eigen NFT hebben gelanceerd, of actief bepaalde NFT’s promoten. Dergelijke projecten worden weliswaar niet altijd op gejuich onthaald door de fans. Zo hebben bijvoorbeeld veel Marvelfans kritiek geuit op Larson nadat ze op Twitter had aangekondigd dat ze een NFT van “Flower Girls” had gekocht.

Vraag is of het wel nog een goed idee is om te investeren in NFT’s. De digitale verzamelobjecten worden vaak onder hun productieprijs verhandeld. Volgens DappRadar, een app-store voor gedecentraliseerde apps (DApps) en NFT’s, bereikte het grootste NFT-platform ter wereld, OpenSea, in januari nog een all-time high met een handelsvolume van 5 miljard dollar. Twee maanden later daalde de omzet tot 2,5 miljard dollar.

(lb)

Meer