Lucht begint uit NFT-zeepbel te ontsnappen, maar één community ontsnapt aan de malaise

De NFT-markt lijkt net zo snel af te koelen als ie boomde. Wat eens te meer de volatiliteit van de cryptomarkt aantoont. Nog maar een jaar geleden was de hype rond de niet-fungibele tokens groot en wisselden digitale kunststukken voor miljoenen van eigenaar.

Vandaag niet meer. Digitale verzamelobjecten worden vaak onder hun productieprijs verhandeld. Volgens DappRadar, een app store voor gedecentraliseerde apps (DApps) en NFT’s, bereikte het grootste NFT-platform ter wereld, OpenSea, in januari nog een all-time high met een handelsvolume van 5 miljard US dollar. Twee maanden later daalde de omzet tot 2,5 miljard US dollar. De NFT-zeepbel is nog niet gebarsten, maar de lucht lijkt er wel langzaam uit te ontsnappen.

Bored Ape ontsnapt aan malaise

Eén community lijkt vooralsnog aan de malaise te ontsnappen: de NFT’s van de Bored Ape-serie zijn een waar succes. Dat is grotendeels te danken aan de formule die de oprichters bedachten. Eigenaars van een Bored Ape NFT worden namelijk lid van een online privéclub. Ze worden toegelaten tot exclusieve persoonlijke evenementen met beroemdheden en krijgen de eigendomsrechten op de cartooneske primaat. De aankoop van een een Bored Ape NFT moet dus worden gezien als een exclusief clublidmaatschap gekoppeld aan een investeringsprogramma. Met andere woorden: een hybride model dat de oude en de nieuwe wereld combineert en ook lijkt te werken.

Meer