Snelle vooruitgang van China in onderzoek naar artificiële intelligentie is zorgwekkend voor VS

Alarmbellen in Washington: China heeft de VS voorbijgestreefd in het onderzoek naar artificiële intelligentie (AI). De twee supermachten streven al verschillende jaren naar “AI-suprematie” op vlak van onderzoek naar deze technologie.

Waarom is dit belangrijk?

Vorig jaar werden Chinese onderzoekers meer geciteerd in studies naar artificiële intelligentie dan hun Amerikaanse collega’s, wat de kwaliteit van het onderzoek weerspiegelt. Tot recent stonden de Amerikanen echter nog ver vooruit op de rest van de wereld wat betreft onderzoek naar AI.

Een van de belangrijkste redenen waarom China koploper in AI-onderzoek kon worden, is door de hoeveelheid data die beschikbaar is voor de Chinezen. Tegen 2030 zullen 8 miljard toestellen in China verbonden zijn met het internet en een enorme hoeveelheid data genereren voor onderzoek naar AI, schrijft de Japanse zakenkrant Nikkei Asia.

China ziet artificiële intelligentie bovendien als een manier om een tekort aan groeiend werkkrachten op te vangen nu de Chinese bevolking begint af te nemen, zei Weilin Zhao, een onderzoeker aan het Japanse Itochu-instituut voor onderzoek.

Artificiële intelligentie wordt ondertussen al gebruikt in een hele waaier van industrieën en heeft nu al invloed op de concurrentiekracht en algemene beveiliging van een natie.

Waarschuwing door voormalige Google-CEO

De Amerikaanse commissie voor artificiële intelligentie, die wordt voorgezeten door de voormalige Google-CEO Eric Schmidt, waarschuwde in maart al dat de Verenigde Staten hun plaats op het podium zouden verliezen aan China. De VS moeten nu uitzoeken hoe ze zullen reageren op deze nieuwe uitdaging en wat de globale gevolgen van een AI-wedloop zullen zijn.

Bron: Nikkei Asia.

Sinds vorig jaar werden in 20,7 procent van al de onderzoeken naar AI Chinese onderzoekers geciteerd. Amerikaanse onderzoekers zakten onder dat niveau met 19,8 procent, volgens een rapport van Stanford University.

China publiceerde sinds 2012 al 240.000 academische papers over AI. De VS geraken “maar” aan 150.000 publicaties. De Chinese studies blinken vooral uit in AI-technologie die aan fotoherkenning doet en foto’s kan genereren.

Globale clash over de normen van AI onvermijdelijk?

Het is duidelijk geworden dat de VS zich nu openlijk zorgen maken over de snelle opkomst van artificiële intelligentie in China. De Amerikanen hebben Chinese bedrijven al de toegang tot bepaalde gevoelige data ontzegd om de ontwikkeling van AI-toepassingen door die ondernemingen te dwarsbomen.

Indien de twee supermachten hun eigen vormen van AI blijven ontwikkelen, kan een globale clash over de concurrerende normen rond de technologie wel eens onvermijdelijk zijn.

Lees ook:

(tb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.