Het Pentagon gebruikt artificiële intelligentie om “enkele dagen” in de toekomst te kijken

Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat artificiële intelligentie aanwenden om te voorspellen wat vijandige staten doen voor het gebeurt.

Waarom is dit belangrijk?

Artificiële intelligentie staat misschien nog in zijn kinderschoenen, maar dat betekent niet dat veel overheden niet geloven in het potentieel van de technologie. Het Pentagon ontwikkelt een AI-netwerk dat met globale sensoren en cloud computing de ultieme informatiebron moet worden en een superieur “beslissingsoverwicht” moet geven om vijanden een stap voor te blijven.

Het Amerikaanse Northern Command, een van de elf geografische departementen binnen het Pentagon, experimenteert volop met een systeem dat Global Information Dominance Experiments (GIDE) werd gedoopt. Het is een stelsel van globale sensoren en door AI bestuurde systemen dat met de rekenkracht van cloud computing zal pogen om “informatiedominantie” te bereiken.

Volgens de legertop wordt het AI-systeem klaargestoomd om ooit het Pentagon de mogelijkheid te geven om “verschillende dagen in de toekomst” te kijken, rapporteert The Drive.

‘Minority Report’ geen fictie meer

Dit betekent dat het Amerikaanse ministerie van Defensie ervan overtuigd is dat de toekomst te voorspellen valt op basis van het bestuderen van patronen en trends in gigantische datasets.

Het klinkt een beetje als de technologie die wordt gebruikt door Tom Cruise om misdaden te verijdelen voor ze kunnen gebeuren in de kaskraker ‘Minority Report’ van Steven Spielberg. Toch zegt Northern Command dat de technologie nu al volledig ter beschikking staat voor het Pentagon.

Generaal Glen VanHerck vertelde journalisten in het Pentagon deze week dat er inmiddels al een derde test met GIDE wordt ondernomen. Daarvoor zullen alle elf departementen van het Pentagon samenwerken.

Zo’n test gaat na of het systeem wel degelijk een logistiek en informatief voordeel kan opleveren. Dat zijn de twee hoekstenen van moderne oorlogsvoering, volgens de Amerikaanse legertop.

“Proactief reageren op zaken die binnen enkele dagen zullen gebeuren”

Volgens VanHerck zal het gebruik van de AI-tech een hoop futuristische toepassingen mogelijk maken: “Via machine learning en artificiële intelligentie kunnen we veranderingen snel detecteren en parameters instellen voor wanneer we waarschuwing krijgen om een situatie in een bepaalde locatie van nabij te gaan bekijken”, meent de generaal.

“We hebben gezien dat we hierdoor de mogelijkheid krijgen om proactief te reageren op zaken die niet zullen plaatsvinden binnen enkele minuten of uren, maar binnen enkele dagen”, zegt VanHerck nog.

Lees ook: Duitsland waarschuwt: ‘Wapenwedloop van artificiële intelligentie is al aan de gang’

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20