Duitsland waarschuwt: ‘Wapenwedloop van artificiële intelligentie is al aan de gang’

Computers en robots krijgen almaar vaker een belangrijke rol toebedeeld in de hedendaagse oorlogsvoering. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas is er zelfs sprake van een wapenwedloop op het gebied van artificiële intelligentie die al volop aan de gang is. 

‘We zitten er middenin. Dat is de realiteit waar we mee te maken hebben’, waarschuwt Maas in een nieuwe documentaire van Deutsche Welle over de toekomst van oorlogsvoering. ‘De wereld moet goed beseffen dat we afstevenen op een situatie met cyber- of autonome wapens waarin iedereen kan doen wat hij wil. Dat willen we niet.’

Wapenwedloop tussen grootmachten

Militaire grootmachten als Rusland, China en de Verenigde Staten pompen al miljarden in de ontwikkeling van autonome wapens. De Amerikaanse National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI) sprak onlangs over een ‘nieuw paradigma voor oorlogsvoering’ waarin ‘algoritmen tegenover elkaar staan’. De commissie roept de regering-Biden dan ook op tot massale investeringen ‘om potentiële tegenstanders voortdurend te slim af te zijn’.

De Chinezen willen naar eigen zeggen tegen 2030 wereldleider zijn op vlak van AI. Het militaire en geopolitieke belang ervan is ook de Russische president Vladimir Poetin niet ontgaan: ‘Wie de leider op dit gebied wordt, zal de heerser van de wereld worden’, voorspelde hij drie jaar geleden.

‘Oorlog is van karakter fundamenteel aan het veranderen’, zei David Criekemans (UAntwerpen), professor internationale betrekkingen, eerder aan Newsweek België. ‘Als we die beslissingsmacht aan volledig autonome wapens overgeven dan komen we in een zeer ernstig straatje terecht waarin de fundamentele veiligheid van iedereen bedreigd wordt.’

Wereldprimeur

Vorig jaar zou een militaire drone voor het eerst volledig autonoom mensen hebben aangevallen in Libië, waar een bloedige oorlog woedt. Dat meldde het tijdschrift New Scientist, dat een recent rapport van de VN-veiligheidsraad kon inkijken.

Verschillende experts roepen landen al enkele jaren op om een wetgeving inzake killer robots op te stellen. Al bijna tien jaar voert een coalitie van 170 ngo’s campagne om een definitief einde te maken aan de ontwikkeling en de verkoop van volledig autonome wapens. 

‘Net zoals we er decennialang in geslaagd zijn met kernwapens, moeten we internationale verdragen smeden over nieuwe wapentechnologieën’, vindt Maas. ‘Die moeten duidelijk maken dat we het erover eens zijn dat sommige ontwikkelingen die technisch mogelijk zijn, niet acceptabel zijn en wereldwijd verboden moeten worden.’

(NS)

Meer
Mijn Volglijst

Idylla van Biocartis kan omikron detecteren

09/12/2021 06:29

(ABM FN) Het Idylla-platform van Biocartis kan de omikron-variant van het coronavirus detecteren. Dit bleek donderdagochtend uit een persbericht van het diagnosticabedrijf.

Binnen de 90 minuten levert de rRT-PCR test van Biocartis resultaat op.

Door de nieuw ingebouwde  ‘dual target’-technologie in de covid-test en het Idylla-toestel, kunnen mutaties zoals omikron beter worden ontdekt.

Door: ABM Financial News.pers@abmfn.beRedactie: +32(0)78 486 481

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20