Sneakercrisis bezworen? Nike gaat meer geld pompen in Vietnam

De Vietnamese onderaannemers van sportreus Nike hebben de productie hervat. De multinational is van plan zijn afhankelijkheid van het Zuidoost-Aziatische land voor de productie van zijn schoenen te vergroten met meer investeringen. Dat meldt een rapport op de website van de Vietnamese regering, gespot door persagentschap Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

De schoenen- en kledingindustrie heeft moeite om aan de vraag te voldoen na de piek van de coronacrisis. Fabriekssluitingen in Vietnam, die van eind juli tot midden oktober hebben geduurd, liggen hieraan ten grondslag. Aangezien het normaal drie maanden duurt voor producten van de fabrieksvloer naar de winkelrekken gaan, is het tekort aan schoenen en kleding dat in die periode is gemaakt nog niet op de markt en zal dat pas dit kwartaal en volgend jaar gebeuren. Maar er is dus hoop om een toekomstige crisis van de toeleveringsketens te voorkomen …

De productie is hervat in de bijna 200 Vietnamese fabrieken die Nike-producten maken. Het werk was opgeschort als gevolg van uitbraken van Covid-19, meldt de Vietnamese overheidswebsite.

Begin volgend jaar volledig operationeel

De schoenfabrieken van Vietnam, die ook sneakers maken voor wereldmerken zoals Adidas en Puma, zullen naar verwachting begin volgend jaar weer volledig operationeel zijn. Strenge coronabeperkingen hebben geleid tot tijdelijke sluitingen van de fabrieken en de terugkeer van werknemers naar hun eigen plattelandsprovincies. Dat zei Phan Thi Thanh Xuan, vicevoorzitter van de Vietnam Leather Footwear and Handbag Association, vorige week.

Fabrieken in de zuidelijke industriële gordel van Binh Duong, Dong Nai en Long An, alsook in Ho Chi Minh City, hebben nu gemeld dat 70 tot 80 procent van hun werknemers zijn teruggekeerd, zei ze.

Pouyuen Vietnam, een afdeling van een van ’s werelds grootste fabrikanten van sportschoenen, Pou Chen, zei dat 70 procent van zijn werknemers weer aan het werk zijn, volgens een bericht op de website van het mediacentrum van Ho Chi Minh City. Een vertegenwoordiger van Pouyuen Vietnam bevestigde het bericht van de stad maar onthield zich verder van commentaar, aldus nog Bloomberg.

(jvdh)

Meer
door businessam.be
Mijn Volglijst

Update: EBA: Europese banken staan er beter voor

04/12/2021 10:54

(ABM FN-Dow Jones) De grootste Europese banken hebben hun solvabiliteit, winstgevendheid en liquiditeit zien stijgen. Dit bleek vrijdag uit de laatste transparantie-oefening van de Europese bankautoriteit EBA.

Aan het einde van het tweede kwartaal stond de CET 1 ratio van de120 deelnemende banken op 15,8 procent. Dat is 0,8 procentpunt meer dan medio 2020. Fully loaded steeg het percentage van 14,7 naar 15,5 procent.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20