De sms-revolutie: Is RCS een alternatief voor Whatsapp?

Rich Communications Services (RCS) kan mogelijk in de mobiele sector het volgende messaging-platform worden. Verwacht wordt immers dat het internetbedrijf Google zijn besturingssysteem Android zal aanpassen om klanten toe te laten het nieuwe platform te activeren.

Dat heeft David O’Byrne, projectdirecteur internet-communicaties bij de sectororganisatie GSM Association (GSMA), gezegd. De nieuwe technologie moet aan de mobiele messaging-trafieken een rijkere ervaring bezorgen. Volgens waarnemers zal in de loop van dit jaar ook Apple op het platform zijn opwachting maken. Verwacht wordt dat het RCS-platform een belangrijke mijlpaal kan worden in de verdere ontwikkeling van de smartphone-technologie. Experts merken op dat Rich Communications Services de mobiele boodschappentrafiek gevoelig kan verbeteren. “Wanneer een klant een taxi wil bestellen, krijgt hij niet alleen een tekstbericht dat een chauffeur op komst is, maar die boodschap kan vergezeld zijn van een routeplan, een foto van de bestuurder en mogelijk de gelegenheid om de reis aan te passen,” wordt daarbij aangevoerd. Het is voor de mobiele industrie de tweede poging om het RCS-platform te lanceren. Vijf jaar geleden startte de GSM Association immers al het project Joyn, maar die poging werd slechts door een beperkt aantal partijen ondersteund. Het initiatief moest dan ook snel opnieuw worden opgeborgen.

Apple

Dit keer geniet de technologie echter de steun van Google en dat kan een groot verschil opleveren. Door de rijkere beleving, met video en andere diensten, zal het RCS-platform volgens de experts de sms-berichtgeving, die inmiddels een kwarteeuw oud is, snel over het hoofd kunnen springen. Ook diensten zoals WhatsApp and Facebook Messenger zouden door de technologie kunnen worden geviseerd. Google stapte met de overname van het Amerikaanse bedrijf Jibe tweeënhalf jaar geleden in de RCS-sector. Het bedrijf heeft met een Early Access Program het platform inmiddels voor een aantal technologische partners opengesteld. Voorlopig is in de RCS-wereld Apple een grote afwezige. “Dat is niet onbelangrijk, want Apple heeft wereldwijd 12,5 procent van de smartphone-markt in handen,” zeggen de experts. “In de Verenigde Staten loopt dat aandeel zelfs op tot 34 procent.’ Gebruikers van Apple ontvangen dan ook alleen maar een leeg bericht wanneer een correspondent hen een RCS-boodschap heeft gestuurd. Er zijn wel plannen voor een voorlopige oplossing, waarbij de boodschap wel zou kunnen doorkomen. Het interactieve karakter van het RCS-bericht ontbreekt echter. David O’Byrne merkt op dat de GSM Association terzake met Apple al een aantal gesprekken heeft gevoerd. Volgens een aantal experts volgt wellicht nog dit jaar een oplossing. (mah)

Meer