Sluiting Amerikaanse beurzen toont een gemengd beeld

Op de Amerikaanse beurzen hebben de Dow Jones en de S&P 500 woensdag recordhoogtes laten optekenen. Investeerders toonden belangstelling in financiële en industriële aandelen in het vooruitzicht van een mogelijke democratische overwinning in Georgië, die uiteindelijk tot bijkomende stimuleringsmaatregelen en uitgaven voor infrastructuurwerken zou kunnen leiden.

Tegen het einde van de beursdag vielen de koersen echter opnieuw terug nadat in Washington het Capitool werd afgesloten nadat aanhangers van zetelend president Donald Trump het gebouw bestormden uit protest tegen de bevestiging van Joe Biden als volgende president van de Verenigde Staten. De Nasdaq zou de dag met verlies afsluiten.

Stimuleringsmaatregelen

De Dow Jones Industrial Average steeg tot een recordhoogte, waarbij beleggers zich optimistisch toonden over de vooruitzichten op extra fiscale stimuleringsmaatregelen na het aantreden van de volgende president. De Dow Jones klom 1,4 procent naar 30.829 punten, terwijl de S&P 5900 een winst met 0,6 procent liet optekenen tot 3.748 punten.

Maar de Nasdaq viel uiteindelijk met 0,6 procent terug. De Volatility Index, een graadmeter voor de angst van investeerders, toonde een stijging nadat het duidelijk was geworden dat aanhangers van Donald Trump een bestorming hadden uitgevoerd op het het Capitool, waar de verkiezing van Joe Biden tot president moest worden bevestigd.

Technologie

De aandelen van de technologiesector – de best presterende marktgroep van het voorbije jaar – boekten povere prestaties, gedreven door zorgen over mogelijke hogere belastingtarieven. De vooruitzichten op nieuwe stimuleringsmaatregelen maakten de technologieaandelen bovendien ook minder aantrekkelijk in vergelijking met andere sectoren.

Facebook en Amazon lieten allebei een daling met meer dan 2 procent optekenen, terwijl Netflix een achteruitgang met 3,9 procent registreerde. Met een winst van 2,9 procent was Tesla het enige grote technologie-aandeel dat een stijging kon laten optekenen.

AmerisourceBergen won 8,6 procent nadat het bedrijf bekend maakte de divisie geneesmiddelendistributie van Walgreens Boots Alliance voor een bedrag van 6,5 miljard dollar te zullen kopen om zijn activiteiten naar Europa te kunnen uitbreiden. Ook Walgreens won 4,5 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20