Slagveld in winkelstraat: ook moedergroep Inno in financiële nood

Galeria Karstadt Kaufhof, het Duitse moederbedrijf boven de Inno-winkels verliest door de coronacrisis 80 miljoen euro omzet per week en vraagt een bescherming tegen schuldeisers aan. Net als enkele andere winkelketens moet de groep vechten om te overleven.

De Duitse retailgroep klopte bij het gerecht in Essen aan voor bescherming tegen de schuldeisers en dat werd toegekend. Het bedrijf kan zo een tijdje voortwerken en herstructureren, zonder dat het meteen een faillissement moet aanvragen.

500 miljoen

De toekomst van het bedrijf met meer dan 28.000 werknemers is bedreigd.
Het concern verliest naar eigen zeggen sinds de door de overheden opgelegde sluitingen van de warenhuizen op 18 maart wekelijks meer dan 80 miljoen euro omzet. Tegen eind april zou er meer dan 500 miljoen euro omzet in rook opgaan, zo raamt de financiële directie.

Het bedrijf mikt op een doorstart en heeft een herstructureringsexpert onder de arm genomen. Dat duidt er op dat de groep mogelijk enkele activiteiten zal afstoten. Om de kosten in te perken, had het vorige week al aangekondigd dat er economische werkloosheid komt voor de werknemers.

Huurgelden

Karstadt Kaufhof zet ook de betaling stop van huurgelden voor de winkelpanden. Eerder was er in Duitsland heisa omdat ook H&M en Adidas dat van plan zijn. Dat dreigt de diepe wonden te slaan tussen de winkelketens en de verhuurders van winkelpanden.

De lijst met noodlijdende retail- en modeketens dreigt de komende weken alleen maar langer te worden. Gisteren sloeg het Nederlandse Hema alarm en zocht ook E5-Mode beschutting tegen schuldeisers, net als de Duitse winkels van Esprit eerder deze week.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20